Jouw persoonlijke waarden in het leven, die je hoog in het vaandel hebt staan, bepalen je motivatie en hebben invloed op je energiebalans. Het is daarom belangrijk om je bewust te zijn van deze waarden en na te gaan welke terugkomen in je werk. Als je in je werk bezig bent met wat jij zinvol en belangrijk vindt, ben je gemotiveerd dat zo goed mogelijk te doen. En krijg je er energie van als dat lukt.

Waarom je dingen doet
Gedeelde waarden met je collega’s en met de missie en visie van het bedrijf geven een grote betrokkenheid bij het bedrijf. Ook geeft het meer verantwoordelijkheid om het werk goed te doen en uit te dragen waar jullie voor staan; intern naar elkaar en extern naar klanten. De “WHY” om in termen van Simon Sinek te spreken. Waarom doe je dingen? Waar geloof je in?

Waarden bepalen hoe je de wereld bekijkt
Wat zijn de belangrijke waarden in je leven? Je bent je er niet altijd bewust van, maar ze bepalen hoe je de wereld bekijkt. Ze beïnvloeden je keuzes en voorspellen je gedrag. Je hebt ze vaak meegekregen in je opvoeding. Ze worden mede bepaald door cultuur en godsdienst en horen bij je manier van leven.

Je bewust worden van je waarden
Goed dus om een oefening te doen en je meer bewust te worden van jouw waarden. Dat is een doorgaand proces. In de loop der tijd voeg je weer zaken toe en verdwijnen sommige wat naar de achtergrond. Vraag anderen ook eens naar hun waarden. Dat brengt jezelf vast ook weer op nieuwe ideeën. Waarden kan je ook ontdekken door op iemands taalgebruik te letten. In zinnen die beginnen met “ ik geloof in …” of “ik vind het belangrijk dat …” wordt vaak een waarde geformuleerd.

De oefening om woorden te geven aan je waarden
Maak een lijst met je belangrijkste waarden. Groepeer ze en geef uiteindelijk een prioriteit aan. Je kan beginnen met onderstaande lijst. Deze lijst is niet uitputtend dus voeg zelf waarden toe die jij belangrijk vindt.

– Relatie met anderen – Erkenning, respect, bewondering
– Helpen van anderen – Prestige, aanzien
– Bijdragen aan hoger doel – Veiligheid, zekerheid
– Betekenis geven – Vermijden van risico’s
– Veel geld verdienen – Leidinggeven, sturen
– Rijkdom, hoge levenstandaard – Invloed uitoefenen
– Controle over mijn werk – Deskundigheid
– Controle over beslissen – Specialist zijn
– Controle over anderen – Ontwikkelen
– Zelfstandigheid – Creativiteit
– Verantwoordelijkheid – Vernieuwing
– Autonomie – Originaliteit
– Onafhankelijkheid – Verbeelding

Verder aan de slag?
Ben je na het doen van deze oefening enthousiast geraakt en wil je nog een oefening doen die je helpt in je loopbaan? In een eerdere blog hadden we een oefening om erachter te komen waar je goed in bent. Natuurlijk kun je ook contact met ons opnemen als je meer wil weten over je waarden of als je een andere loopbaanvraag hebt.