Nederland-Noorwegen, gaan we naar het WK of niet? Het kwam aan op deze wedstrijd. Het zat niet mee, tegen Montenegro een 2-0 voorsprong weggegeven, Van Gaal van zijn fiets gevallen. Het kwam nu aan op mentale weerbaarheid. Ik zat op het puntje van mijn stoel. Ik vind mentale kracht fascinerend. Hoe doe je dat? Helaas gaven de sportcommentatoren daar geen inzicht in.

Ik heb meer bewondering voor het mentale deel dan voor de fysieke prestatie. Het fysieke trainen en hard werken is een belangrijk deel en super knap. Maar het komt er pas echt op aan hoe je omgaat met de spanning, met de druk, met de angst of je dit wel kan en of je goed genoeg bent. Dat geldt voor sporters.

Dat geldt ook voor kankerpatiënten. Omgaan met de spanning en de angst. Ondanks de fysieke beperkingen en ellende ook de kwaliteit van leven hoog houden. Mentale weerbaarheid is dan een groot goed.

Dat geldt ook voor ons allemaal tijdens deze coronacrisis, weer een lockdown, weer beperkingen. Hoe gaan we daarmee om? Mentaal sterk blijven, is dan ook wel fijn.

Hoe vergroot je je mentale weerbaarheid en kracht?
Daar zijn we bij Doen waar je goed in bent natuurlijk ook mee bezig. In ieder coachgesprek, in ieder loopbaangesprek: Hoe leer je met vertrouwen en geloof in eigen kunnen naar jezelf en naar de toekomst kijken? Het is fascinerend omdat het zo ongrijpbaar is. Voor iedereen anders werkt. En tegelijk een onvoorstelbare kracht is waar je niet zonder kunt.

Wat je kunt doen om je mentale weerbaarheid te vergroten
Op deze drie manieren kun je werken aan het vergroten van je mentale weerbaarheid:

1. Focus op geloof in eigen kunnen door reële doelen te stellen, optimistisch te zijn, te genieten en te leren van succes en te relativeren van verlies. Je angst en zwakte uit te spreken en van anderen de relativering te krijgen en niet alleen te staan, iedereen is wel eens onzeker. Aandacht voor je sterke en zwakke punten helpt, er voor weglopen niet.

2. Je zelfvertrouwen vergroten door visualisatie van het succes, je hersenen nemen dat beeld over. Als je je verbeeldt dat je naar de overkant van de sloot springt, is de kans groter dat het lukt, dan als je al voor je ziet dat je toch net met 1 been in de sloot belandt. Dan onthouden je hersenen dat beeld. Daarom leren voetballers bij strafschoppen het succesvol te nemen doelpunt scherp voor zich te zien.

3. Durven, just do it. Gewoon doen en er niet mee zitten als het mislukt. Je hebt het in ieder geval gedaan en anders leer je het nooit! En maak je nooit wat mee.

Natuurlijk is dit allemaal makkelijker gezegd dan gedaan. Daarom is mentale weerbaarheid ook zo knap en zo moeilijk te vangen en te trainen. 

Hierover van gedachten wisselen?
We helpen je graag! Wees welkom.