Werkgeluk is geen loze kreet. Plezier in je werk; doen waar je goed in bent en dus werkgeluk ervaren, is een belangrijk onderdeel in het leven van de hedendaagse mens. Het geeft energie, maakt blij en heeft ook invloed op de andere levensgebieden. Heb je plezier in je werk, maar voel je dat die afneemt? Dan kan je voornemen zijn om dat eens te onderzoeken, in het kader van je werkgeluk behouden.

Bepaal: hoe ziet werkgeluk er voor mij uit?
Ga allereerst onder woorden brengen wat er aan de hand is. Is er sprake van meer van hetzelfde? Of zit het in de omstandigheden (reorganisatie, covid)? Of groei je ‘uit’ de baan?

Wil je dit voornemen laten slagen bedenk dan vijf mensen die jou vanuit verschillende perspectieven kennen. Leg jouw situatie uit en vraag om advies. Het leuke is dat sommige mensen zullen aanhaken bij het feit dat ze het gevoel van afnemende motivatie ook kennen; anderen zullen je gaan adviseren waar ze jou zien werken. Beide adviezen zijn welkom.

Heb je eigenlijk nog geen beeld van wat je belangrijk vindt in werk, maar je wilt het wel graag weten? Dan is het een goed idee om bij anderen die wel op koers liggen te rade te gaan. Vraag aan die familieleden of vrienden wat hen drijft in werk. Waar ligt hun passie? Wat geeft hun voldoening? Dit zijn allemaal ingrediënten die jou kunnen helpen om je eigen werkgeluk onder woorden te brengen en daarmee het voornemen om met het werkgeluk ‘in de hand’ beter te gaan sturen op een passende baan in 2022.

Een andere manier om aan dit voornemen te werken is door je te visualiseren hoe die ideale baan eruit moet zien. Door woorden te geven aan het type werk, de taken, de projecten, de te behalen resultaten, type organisatie en het type collega’s krijg je concrete beelden en kun je op zoek naar organisaties en functieomschrijvingen (in vacatures) die binnen dat plaatje vallen.

Kleine stapjes en de kop eraf
Een voornemen wordt ook haalbaar als je het in stukjes hakt. Begin klein. Bovenstaande stap naar inhoud en focus geeft al een enorme boost en zorgt ervoor dat de volgende stap makkelijker te nemen is. Vind je het moeilijk om aan het voornemen te beginnen? Denk dan ook eens na over bovengenoemde suggesties. Kun jij die voor jezelf op een of andere manier toepassen? Dan begin je klein en is de kop eraf.

Iedereen weet dat als je je gezond en lekker wilt voelen bewegen en sporten helpt. De vraag is dan: wat voor sport past bij jou? Doe iets waar je blij van wordt of wat haalbaar is. Dat geldt ook voor het voornemen ‘werkgeluk’. Sommige mensen verbeteren hun werkgeluk met meer dan 50% als zij het voor elkaar krijgen om binnen de huidige organisatie waar ze werken een nieuw project of een andere rol erbij krijgen. Natuurlijk een rol die of project dat valt binnen jouw beeld van werkgeluk.

Structuur aanbrengen
Als je zeker weet dat je in 2022 de arbeidsmarkt op wilt, dan doe je dat in een goede maar ook overspannen arbeidsmarkt. Dus moet je sturen op wat je wilt. Als je weet wat jouw werkgeluk bepaalt, dan heb je richting en kun je starten met het sollicitatieproces. Het is heel verstandig om met vertrouwde collega’s en vrienden je ervaringen te blijven delen. Je haalt er vast nog weer extra informatie uit om jouw deel van de arbeidsmarkt nog beter te leren kennen.

Vertrouwen houden
Ook al is de arbeidsmarkt goed; een overspannen markt heeft ook zijn negatieve kanten. Ik maak van alles mee: vacaturehouders die niet de juiste informatie geven of zelfs niet weten, sluitingsdata die worden genegeerd; sollicitatiegesprekken die drie keer worden verschoven en procedures die onverwachts worden gesloten. Je hebt er alle belang bij om te blijven sturen op de baan die jij wilt hebben en je niet gek te laten maken door alle negatieve aspecten van een overspannen arbeidsmarkt.

Kijk ook regelmatig terug op wat je al hebt gedaan, geniet van je kleine en grote successen: een goed gesprek met een vacaturehouder; een eerste ronde; een goed netwerkgesprek; de uitkomst dat de baan niet past (is ook een belangrijk resultaat). Mijn ervaring is dat mensen die op deze manier hun voornemen ‘een passende nieuwe en uitdagende baan’ handen en voeten geven, dat ook bereiken.

Meer weten over werkgeluk en solliciteren?
Neem dan contact op voor een gratis kennismakingsgesprek.