Zó geef je woorden aan je talenten

Hoe kun je je talenten herkennen en benutten voor jezelf en je werk? In veel organisaties worden medewerkers zelf verantwoordelijk voor hun prestaties en ontwikkeling op basis van hun talenten. Ben je daar een van en wil je meer grip op je talenten? Lees dan deze blog en ontdek hoe je dit doet: woorden geven aan talenten.

Iedereen heeft talent
Om woorden te kunnen geven aan je talenten, moet je eerst weten wat een talent is. Een mooie omschrijving vind ik altijd: ‘Talent gaat niet alleen over wat je kunt, maar ook over wie je bent.’ Dus talent gaat over natuurlijke aanleg. Pedagoog Luk Dewulf zegt het als volgt: ‘Talent gaat over patronen in ons denken en in ons handelen die van nature sterk ontwikkeld zijn.’ Maar ‘talent hebben is niet voldoende om resultaten te behalen’. Talent leidt niet automatisch tot gedrag waarin jouw kwaliteiten zichtbaar worden. Je zult met je talent in actie moeten komen in een omgeving (in een functie of rollen) waarin je die talenten kunt ontwikkelen en laten zien.

Talenten in functies
Natuurlijk doen mensen graag dingen waar ze blij van worden, energie van krijgen en goed in zijn. Dus iemand die houdt van hulpverlenen vind je vaak in een callcenter of als accountmanager.  Maar je zult ook herkennen dat sommige managers heel inhoudelijk zijn (analytisch) en anderen meer oplossingsgericht of pragmatisch. Of zeer dominant met een enorme overtuigingskracht. Dus je ziet dat je een functie met verschillende talenten kunt vullen en vervullen.

Talent herkend
Talent wordt pas echt zichtbaar als het wordt herkend door de omgeving, dus door  de partner, collega’s en vrienden. Als een van hen zegt: O, Theo, als hij er is dan loopt de organisatie rondom de wedstrijd altijd goed. Hij is daar zo goed in: alles op tijd, iedereen weet wat hij moet doen, alle spullen zijn er. Of: het is fantastisch als Nienke onderdeel uit maakt van de werkgroep. Zij legt heel vaak de vinger op de zere plek, denkt logisch na, komt met passende oplossingen. Dit soort reacties heb je nodig om je eigen talenten scherp te krijgen en om er mee in actie te kunnen komen of verder uit te bouwen.

Dus geef kleur aan je talent
Zoals ik al schreef iedereen heeft talent. Ga eens op zoek naar een psychologische test op internet voor informatie of maak er een die gratis beschikbaar is. Testen noemen vaak meer dan 50 talenten. Je zou een keer kunnen kijken bij de TMA Talenten Motivatie Analyse. Daar vind je veel talenten.

Woorden geven aan je talenten
Bedenk dan voor jezelf eens drie talenten. En beantwoord voor deze drie talenten de onderstaande vragen. Daarmee onderzoek je of het talenten zijn die je echt gebruikt.
– Zijn er werkzaamheden, activiteiten waarin je met dit talent aan de slag gaat?
– Kun je er enorm van genieten als je bezig bent?
– Is het gedrag of een activiteit die jij fijn en heel gewoon vindt en dat anderen zeggen dat je het heel goed kan?
– Verlies je tijdens het bezig zijn de tijd uit het oog?
– Merk je pas na afloop hoe moe je bent?
– Kun je het in elke situatie?
– Ben je na afloop mentaal opgeladen?

Als je zes van de zeven vragen* positief beantwoordt zijn het talenten van jou die je al ontwikkeld hebt en dus mee in actie bent. Talenten waarmee je prestaties kunt leveren en die je verder kunt ontwikkelen.

Aan de slag met je talenten?
Meer weten over talenten? Of aan de slag met je talenten? Neem dan contact met ons op.

* (bron: Luk Dewulf)