Hoe onderhoud ik mijn netwerk?

Waarom is het onderhouden van het bestaande netwerk ofte wel de bestaande relaties voor veel mensen een probleem? Een aantal reacties die vaak langs komen zijn:

* Het zijn er veel te veel. Daar heb ik een dagtaak aan.
* Ik denk er wel aan, maar ik maak er geen tijd voor. Het krijgt geen prioriteit.
* Ik wil mensen niet lastig vallen. Het lijkt vooral op eigen belang.
* Ik zou niet weten waar ik het over moet hebben.
* Ik heb het te druk.

Het onderhouden van je netwerk is te vergelijken met regelmatig sporten of dansen. Het heeft iets leuks, je weet dat het goed voor je is, maar het komt er niet van. Wanneer lukken dit soort dingen wel? Als je een abonnement hebt of een vaste afspraak met iemand, als het een gewoonte is geworden of als er de rust voor neemt. Hier wringt de schoen met netwerken en het onderhouden van de relaties, want hier moet het initiatief helemaal van jou komen.  Hieronder voorbeelden die bij je kunnen passen of je op ideeën brengen.

Zo pakt mijn collega Rob van Eeden met grote regelmaat zijn adresboek en opent die op een willekeurige pagina. Als zijn ogen langs een naam glijden waarvan hij denkt: hoe gaat het met die? Of die heeft toch een nieuwe baan, hoe zal het gaan? Of zij is verhuisd, hoe zal het haar bevallen? Schrijft hij meteen een sms of email. Voelt het beter dan belt hij meteen op. ‘Zullen we weer even bijpraten?’ Wordt het niet tijd voor een kop koffie?’ Zo onderhoud je een relatie.

Een andere manier is door de gewoonte te ontwikkelen dat je alles wat je tegenkomt en raakt en enthousiast maakt deelt met een ander. Of het een voorwerp, een dienst, een product, een blog, een artikel op internet, een interessante vacature, een vakantie-bestemming, een leuk restaurant, een lekker recept of een goed idee. Deel het met die persoon waarvan je denkt, die kan hier net zo geboeid over zijn als ik. Dit is ook het onderhouden van een contact

Soms heb je een goed gesprek. De dag erna lees je toevallig (?) iets over het besproken onderwerp in een blog, een krant of een magazine. Stuur het naar die persoon.  Schrijf er een kattenbelletje bij en je onderhoudt op een persoonlijke manier je relatie.

Veel mensen weten niet waar ze moeten beginnen met onderhouden. Het zijn er te veel. Begin dan vandaag met dat wat aansluit bij waar je mee bezig bent. Waar je belangstelling ligt en praat met de mensen uit je netwerk die dezelfde interesse hebben. Dan vergroot je kennis en blik over dit onderwerp. Dan pak je uit jouw ‘relatie-netwerk’ die mensen die nu heel goed bij je passen.

Het onderhouden van relaties heeft vooral te maken met aandacht geven, echt luisteren en zorgvuldigheid. Als je echt belangstelling hebt, vergeet je de onderwerpen niet waar je het samen over hebt gehad. Onthoud je vanzelf waar iemand mee bezig is. Als iemand een belangstellend bericht aan jou stuurt, schrijf terug.  Hoe kort ook! Rond je acties altijd zorgvuldig af. Laat iemand niet bungelen. Dat doet pijn.