De kenmerken van een succesvol loopbaanbegeleidingstraject

Elk coachtraject begint met de vraag: wat wil ik bereiken met het loopbaanbegeleidingstraject? Zonder helder doel valt er niets te coachen. Een loopbaancoach zal die vraag zo concreet mogelijk willen maken en die samen met jou in een ‘Ik wil…’ -zin vastleggen met een tijdsaanduiding erbij. Een helder doel definiëren is een van de kenmerken van een succesvol loopbaanbegeleidingstraject. In deze blog lees je wat er nog meer essentieel is voor een goed loopbaanbegeleidingstraject.

Een duidelijk doel
Nog even terug naar de doelen van het loopbaantraject. Samen met de loopbaancoach bepaal je het doel van het traject. Dit zijn een aantal voorbeelden van doelen:   
– Voor het eind van het jaar wil ik inzicht in waarom ik niet lekker in mijn vel zit in mijn huidige baan en wat ik daaraan kan doen.
– Ik ben uitgekeken op mijn huidige baan. Ik wil weten wat een logische volgende stap zou kunnen zijn en of ik daar een opleiding voor moet volgen.
-Mijn baan stopt aan begin volgend jaar. Ik wil alles op orde hebben om zelfstandig de arbeidsmarkt te kunnen benaderen.

Vertrouwen
Loopbaancoaching gaat ook over persoonlijke zaken: over wat je denkt en voelt. Dus je moet erop kunnen vertrouwen dat je verhalen veilig zijn. Daar zal een loopbaancoach beslist over beginnen. Die zal je uitleggen welke privacy-afspraken er liggen onder het trajectvoorstel, zodat je met een veilig gevoel de gesprekken aangaat.

Een match hebben
Een ander onderdeel is de vraag of de coach waarbij je een intake hebt jou in beweging kan krijgen op een manier die bij jou past. Een gevoel over een match krijg je vaak al bij de eerste indruk. Bij de uitleg van de werkwijze, de stijl van coachen, de vragen die de coach stelt en de voorbeelden die er gegeven worden. Het gaat er om dat de intake je energie geeft en blij en optimistisch maakt. 

De kenmerken van een goede loopbaancoach
Goede loopbaancoaches zijn professionals in hun werk. Ze zijn gecertificeerd, zowel in hun vak als voor de instrumenten die ze gebruiken. Een loopbaanprofessional is veelzijdig, kan goed luisteren, doorvragen en diepgang aanbrengen in het gesprek en jou aan het denken zetten. De loopbaancoach brengt structuur aan in het gesprek, reflecteert op wat er gebeurt, spiegelt, confronteert en geeft advies.

Aanscherpen en vastleggen
Loopbaancoaching gaat niet over één gesprek. Afhankelijk van de coachvraag zie je je coach tussen de vier en soms zelfs acht keer. Je bouwt dus een relatie op. Tijdens een coachtraject is er een tussenevaluatie om bij te sturen en om het resultaat van de coaching nog meer te verbeteren of versterken. Dan is er ook nog een gezamenlijk geschreven eindrapportage waarin de inzichten en de resultaten worden vastgelegd om nog eens na te lezen.

Het resultaat hangt ook af van jouw inspanningen
Een van de belangrijkste vragen die de loopbaancoach in de intake zal stellen is: hoe ga jij zorgen voor je eigen succes? Dat klinkt misschien gek, maar coaching is een middel geen resultaat. Jouw inspanningen zijn essentieel. De coach faciliteert die en vertelt welke bijdrage hij/zij levert om jouw inspanning tot een succes te maken.

Jij wilt met de loopbaancoaching een positieve verbetering bereiken in je werk of je loopbaan. Samen zorgen coach en coachee voor het resultaat. Een goede coach zal je daar ook op sturen en je scherp houden gedurende het traject.

Meer weten over een loopbaanbegeleidingstraject?
Neem contact met ons op als je meer wil weten onze loopbaanbegeleidingstrajecten.