Het is een rare tijd door de pandemie. Maar de verwachting dat de economie in elkaar zakt en er geen banen zijn, klopt (nog) niet. Wij van Doen Waar Je Goed In Bent hopen natuurlijk dat we er met z’n allen in een scherpe bocht langs scheren. Ben je werkzoekend? Dan is ons advies: grijp nu je kans en start met netwerken. Onze ervaring is dat er veel goede dingen gebeuren op de arbeidsmarkt. Werkgevers zijn druk bezig met achterstanden wegwerken, ze willen klaar zijn voor de nieuwe tijd, ze zijn aan het innoveren en een digitale transitie aan het doorvoeren. Hoe lukt het onze cliënten om tijdens corona aan een baan te komen?  We delen in deze blog onze ervaring.

Actie leidt tot resultaat
Veel van onze cliënten komen binnen voor een kort loopbaanbegeleidingstraject via hun werkgever of met behulp van een Ontwikkeladvies van NL leert door.  Iedereen is er zeer van doordrongen dat je hard moet werken om je te onderscheiden binnen jouw deel van de arbeidsmarkt. De trajecten zijn kort, dat vraagt om actie. Dus vrijwel vanaf het begin stimuleren wij dat. Als onze werkzoekenden (tussen de 28 – 62 jaar) scherp hebben waar ze goed in zijn en als ze dat vertaald hebben naar hun cv en LinkedIn-profiel, hebben ze al tien keer verteld aan mensen om hen heen waar ze goed in zijn; wat ze kunnen en willen. Ze lopen warm.

Vervolgens brengen de coachees hun netwerk in kaart voor de verschillende gewenste banen. Niet passief (kijken op LinkedIn en in het adressenboekje), maar met name actief (waar wil ik werken en wie ken ik daar in de 1e of 2e graad?). Dan komt de voorbereiding voor het eerste netwerkgesprek, klein en makkelijk. Na een gesprek of vier begint iemand warm te draaien en begint zichzelf steeds beter te presenteren en te vertellen wat hij/zij zoekt. In het warm-lauwe netwerk wordt er vaak face tot face met elkaar gesproken. Een wandeling of een kop koffie op gepaste afstand werkt goed. Als dat niet mogelijk is, stimuleren wij videobellen. Zeker als je elkaar niet goed kent, is een goed voorbereid videogesprek essentieel.

Ondertussen wordt er natuurlijk ook ‘plat’ gesolliciteerd naar leuke en minder leuke banen. Door het netwerken ontstaat er een stevigere kandidaat die solliciteert naar de meest passende baan. En dat vergroot je kansen om een passende baan te vinden tijdens corona.

Toeteren in de warme-lauwe kring
Elke mens is anders, dus we werken aan een netwerkmethode die bij die persoon past. De een heeft moeite met adviesgesprekken voeren in het zakelijke netwerk, maar is wel goed in iedereen uit het warm-lauwe netwerk (familie, vrienden, buren, sport, hobby) op de hoogte te brengen van de stand van zaken en wat er gezocht wordt. Zo is een van mijn cliënten, een senior officemanager uit de retail, met een warme aanbeveling van een goede vriendin uitgenodigd voor een sollicitatie bij een zorgorganisatie waar haar vriendin aan verbonden was. De vriendin had een goede intuïtie. Er was een uitstekende match tussen de directie en mijn cliënt. Ze is aangenomen op haar brede ervaring (niet in de zorg) en haar persoonlijkheid. Sinds deze maand is deze 40-jarige professional weer aan de slag en het is haar dus gelukt om een baan te vinden tijdens corona.

Op het snijvlak van netwerken en solliciteren bij een loopbaanswitch
Een andere cliënt, ik noem haar Loes,  wil als manager communicatie naar een projectmanagersrol bij digitale transities. Voor haar een 180-graden wijziging. In haar laatste baan was zij betrokken bij de e-commerce van het bedrijf waar ze werkte. Zij zag de voordelen en de mogelijkheden, maar ook de weerstand bij medewerkers binnen het bedrijf. Daar lag haar uitdaging, bij de gedragsverandering bij medewerkers. Ze had een voordeel; ze had een scrum-diploma op zak.

In de IT-consultancy is veel werk, maar hoe kom je aan de slag als je geen ervaring hebt; twee vage contacten hebt en je niet een-op-een ingewerkt kan worden in het nieuw werkgebied? Loes ging allereerst ‘studeren op de sector’, snappen hoe deze bedrijven werken en wat al die functietitels betekenen. Daarna bedrijven sorteren en selecteren. Binnen twee weken had ze een rijtje van 10 bedrijven waar ze dacht dat ze graag zou willen werken. Haar argumenten had ze per bedrijf haarscherp voor ogen.

Haar volgende stap was bellen voor informatie met de vraag: nemen jullie weleens mensen aan zoals ik? Welke vacatures zijn dan geschikt, en moet ik nog een opleiding doen om in zo’n functie terecht te kunnen komen? Die telefoongesprekken hebben we geoefend. Welke informatie moest Loes echt binnenhalen om verder te komen? Als het gesprek naar ‘meer’ smaakte, hoe zorgde ze dan voor een vervolggesprek? Er zaten zeker netwerkachtige vragen in haar voorbereiding, maar van de voordelen van live netwerken kon Loes als beller geen gebruikmaken. 

De werkwijze was: bellen over vacatures die haar leken te passen. Bellen met de contactpersoon. Het gesprek ombuigen naar een informatief adviesgesprek over het type projecten, haar eventuele rol, de collega’s, de samenwerking. Om bij een goed gevoel aan te sturen op een vervolggesprek met iemand die in zo’n baan werkte. Loes moest veel geduld hebben. Beloofde telefoongesprekken werden uitgesteld of vergeten. Ze hield vol en bleef aardig en begripvol.

Zij steunde op een heel goede voorbereiding en op overtuigende voorbeelden uit haar laatste baan waarin ze meegewerkt had aan een digitale transitie. Wij hadden afgesproken dat als ze binnen twee maanden geen stap verder was en dus geen sollicitatiegesprek had gehad, we de 180-graden move gingen terugbuigen naar 90-graden. Dus bijvoorbeeld een communicatiefunctie waarin digitalisering een belangrijke opdracht was.

We zijn twee maanden verder. Er lopen drie sollicitaties bij totaal verschillende IT-consultancy bedrijven. Loes weet precies waarom ze bij elk van de drie wil werken. Al is er een die eruit springt. Bij dat bedrijf is ze in de tweede ronde solliciteren, via video. Ze heeft het assessment al achter de rug. Volgende week hoort ze meer.

Netwerken en aan een baan komen tijdens corona
Dit valt ons op bij het netwerken en solliciteren tijdens corona:

  • Onze cliënten worden heel creatief als de netwerkgesprekken online gevoerd moeten worden.
  • Dat bij elke werkzoekende een eigen vorm van netwerken past. En in deze tijd meer dan daarvoor.
  • Dat het geen enkel probleem is om af te wijken van de netwerkregels als je maar niet verkapt gaat solliciteren als je zegt te komen netwerken.
  • Zorgvuldig communiceren, een stevige voorbereiding en duidelijkheid over je focus zorgt voor een transparant gesprek en vertrouwen aan de andere kant van de tafel.
  • Onder een goede voorbereiding valt ook een passende pitch die aansluit bij het gesprek.
  • Zoals je voorheen zorgde dat je op tijd was voor een gesprek en er goed uitzag, zo doe je dit nu ook. De techniek werkt; je hebt alles vooraf getest, je kiest voor een rustige plek en achtergrond en je ziet er verzorgd uit.

Meer weten?
Wij genieten enorm van de successen van onze cliënten. Wil je meer weten over hoe jij kunt netwerken en aan een baan kunt komen tijdens corona? Neem dan contact op met Doen Waar Je Goed In Bent.