Werkzoekende 50+’ers: onze tegenstrijdige ervaringen

Veel werkzoekende 50+’ers raken even helemaal de weg kwijt als ze hun baan verliezen. Dat is niet vreemd, want de meesten kunnen zich amper herinneren wanneer ze voor het laatst gesolliciteerd hebben: 10 jaar geleden, 20 jaar geleden? ‘O ja, dat was voor een interne functie.’ ‘Nee, een cv was niet nodig.’ Vanuit zo’n situatie is de huidige arbeidsmarkt enorm veranderd en beweegt razendsnel.

Verschillen onder 50+’ers
Als in het begeleidingstraject alles op orde is om te netwerken en solliciteren ontstaan de verschillen. Er zijn senioren die nieuwsgierig zijn naar de wereld om hen heen en willen netwerken. Zij snappen dat ze zich kwetsbaar op moeten stellen. Er zijn er ook die moeite hebben om over de drempel heen te stappen.

De nieuwsgierige 50+’ers
Deze werkzoekende 50+’ers gaan netwerken; zijn nieuwsgierig; begrijpen dat ze eerst informatie en advies binnen moeten halen voor te gaan solliciteren. Zij vertalen hun senioriteit in een rustige houding; een luisterend oor; een goede voorbereiding en uitstekende vragen. Zij zijn niet bang om te vragen wat de gesprekspartner vindt van 50-plussers. Ze maken hun leeftijd bespreekbaar en vragen naar de voor- en nadelen. Door dit soort vragen ook in netwerkgesprekken te stellen, komen er duidelijke antwoorden waar ze iets mee kunnen in sollicitatiegesprekken.

Enthousiaste ervaringen
Als deze cliënten na afloop hun ervaringen komen delen in de coachgesprekken zijn ze meestal heel enthousiast; we zien ze groeien en sterker worden en zien ook dat ze weten wat ze willen. Door hun openheid gaan ze beter en gerichter solliciteren; hun cv is sterker en hun sollicitatiegesprekken worden overtuigender. Zelfs zo, dat vorige maand een van de vijftigers twee banen tegelijkertijd had. Haar bericht was: ‘Ik geloof dat ik op dit moment twee banen heb. Beide organisaties hebben mij een aanbod gedaan. Ik ben heel blij, ik kan kiezen.’

De 50+’er die moeite heeft met netwerken
Dan zijn er werkzoekende 50+’ers waarvan we zien dat ze steeds voorbij het bordje netwerken schieten. Als ze het zich voornemen, wordt het toch weer solliciteren. Natuurlijk is het ook heel moeilijk om los te komen uit je oude en vertrouwde wereld waar je echt iets voorstelde. ‘Het lijkt wel of je weer onderaan de ladder moet beginnen’, krijgen we terug. Als deze cliënten dan toch starten met netwerken, bereiden ze het gesprek niet voor: ‘Dat is niet nodig, ik kan toch uit mijn ervaring putten’. Dit is een verkeerde insteek. Daar zit de gesprekspartner niet op te wachten. Je komt toch voor zijn verhaal en voor zijn beeld van de werkelijkheid?

Analyse van de gesprekken
Bij de analyse van dit soort gesprekken zien we dat de netwerker vooral zichzelf verkocht heeft. Zelf grotendeels van de tijd aan het woord is geweest; zijn eigen ervaring breed uit heeft gemeten. Daar zitten de gesprekspartners niet op te wachten: de bedoeling was toch informatie en advies vragen aan hen? Deze cliënten komen altijd teleurgesteld terug met de overtuiging dat netwerken geen zin heeft. Ze hebben niets gehoord wat interessant genoeg was voor hun toekomst.

Hoe 50+’ers succesvol netwerken

  • De nieuwsgierige 50+’ers laten de andere kant van de tafel komen. Zij gaan uit van respect. Ook al is de persoon aan de andere kant van de tafel een stuk jonger. Zij willen weten: hoe het nu geregeld is bij dat bedrijf, die organisatie, of wat de invulling is van een bepaald type banen; of er interesse is in senioren? Waar die ingezet worden?
  • Deze senioren weten veel van de sector van waar het netwerkgesprek plaatsvindt. Zorgen voor interessante vragen die leiden tot een mooi gesprek waardoor ze goede tegenvragen krijgen, die energie geven en het gevoel van er te mogen zijn.
  • Dit type cliënten heeft ook een goed beeld van wat ze willen in deze fase van hun werkzame leven. Dat het bijvoorbeeld meer om de inhoud gaat, dan om de carrière. Wat kan betekenen dat ze niet kiezen voor concurrentie, dus geen bedreiging zijn.
  • Vaak hebben ze nieuwsgierige vragen over hoe een jong bedrijf of een jonge afdeling omgaat met senioren. Hoe kunnen beide partijen een meerwaarde of aanvulling creëren op wat er al is?
  • Zij zorgen ook dat ze goed weten dat jaarcontracten normaal zijn en ook wat dat voor hen persoonlijk betekent. Dus daar vloeit geen angst meer uit voort.

Als cliënten met dit soort vragen genetwerkt hebben, zijn ze sterke kandidaten in een sollicitatieprocedure. Ook daar bereiden we ze weer helemaal op voor. Dan gaat het snel en vinden deze nieuwsgierigen snel een baan. Wij genieten van hun successen!

Meer weten?
Wil je nog meer weten? Neem dan contact op met Doen Waar Je Goed In Bent.