Van de week kregen we het verzoek voor een workshop ‘Strategisch netwerken’ in het kader van de Omgevingswet. Strategisch kan in de combinatie met netwerken betekenen: relaties leggen voor de lange termijn. Maar in dit geval heeft het ook een connotatie met handig zaken voor elkaar krijgen. Dus ‘strategisch’ en ‘netwerken’ kunnen heel makkelijk leiden tot de verkeerde mindset. In onze opvatting van netwerken gaat het namelijk juist over ‘geven’ en ‘kijken wat je voor die ander kunt betekenen’. In deze blog lees je daar meer over.

Wat netwerken is
Door deze trainingsopdracht zijn we weer eens gaan kijken naar allerlei omschrijvingen over netwerken. In 1996 schreef Jos Hezewijk Je kent wie je bent. De verborgen kracht van relatienetwerken en in 2002 schreef Donna Fischer Persoonlijk Netwerken voor Dummies. Dit was het begin en daarna rolden er vele boeken van de drukpers voor verschillende doelgroepen. Met het grootste gemak tellen we meer dan 25 titels in onze boekenkast. In alle definities gaat het min of meer over contact leggen, aandacht geven en informatie uitwisselen. Daarover hieronder meer.

Netwerken is contact leggen
Netwerken is op een respectvolle manier mét een bepaald doel contact leggen. Hoe moet je dat interpreteren? Onze overtuiging is dat netwerken met name gaat om geven in het contact. Dus de gedachte: NU aandacht geven om STRAKS de buit binnen te halen, is de verkeerde. Want zo werkt het niet bij mensen. Mensen voelen het als er een dubbele bodem onder het contact zit. Als het berekenend is of onoprecht. En daarom is contact leggen met die gedachte géén netwerken.

Netwerken is aandacht geven
In ons boek Netwerken zo eenvoudig is het niet! schrijft Rob van Eeden: ‘Netwerken is vooral goed communiceren op een respectvolle en aandachtige manier. Gevraagd en ongevraagd elkaar helpen.’ Netwerken – op die manier – is ouder dan de weg naar Rome. Het zal ook altijd zo blijven, want zonder netwerk, zonder onderlinge contacten kunnen we niet voortbestaan. In positieve en in negatieve zin, denk maar aan het coronavirus.

Én aandacht vragen
Rob van Eeden: ‘Netwerken is aandacht geven, maar ook – op het juiste moment en op de juiste manier – aandacht vragen, laten zien wie je bent, wat je te bieden hebt, wat je waard bent. Dat hoort ook bij netwerken, maar die presentatie van jezelf komt alleen tot zijn recht als er vertrouwen is. Vertrouwen over en weer of via via.’

Netwerken is in de kern informatie en advies vragen en geven
Als we het hebben over netwerken in werk, formuleert Ria de Jong het aantrekkelijk in De essentie van netwerken: ‘Netwerken is net werken. Een goede netwerker verplaatst zich in de ander, bevordert diens belang en helpt zo zichzelf.’ Door je wezenlijk voor de ander te interesseren; door te weten waar jouw netwerk mee bezig is; door je te verdiepen in jouw doelgroep weet je goede vragen te stellen, te luisteren en over en weer elkaar informatie en advies te geven. Dan ben je echt aan het netwerken.

Soorten van netwerken
Dus of het nu gaat om: persoonlijk netwerken, onderzoekend netwerken, strategisch netwerken, contacten onderhouden, kennis verzamelen of nieuwe werelden ontdekken… In alle gevallen gaat het om contacten leggen, goed communiceren op een respectvolle en aandachtige manier.

Ook succesvol netwerken?
De komende tijd komen we iedere maand terug op alle onderdelen van het netwerken om jou te helpen bij succesvol netwerken. Wil je nu al meer weten over hoe je succesvol kunt netwerken? Neem dan contact met ons op.