Talenten benutten in het team

Hoe kan je de diversiteit en talenten in een team zo goed mogelijk benutten? Hoe kan iedereen doen waar hij/zij goed in is en met zoveel mogelijk plezier aan het werk gaan?

In een team waar iedereen dezelfde functiebeschrijving heeft, lijkt dat wel lastig. Je werkt met elkaar aan hetzelfde en je moet werk van elkaar kunnen overnemen bij afwezigheid. Je talenten benutten klinkt dan mooi maar hoe doe je dat in de praktijk?

60% tijd voor werkzaamheden uit functiebeschrijving
Een goed voorbeeld uit de praktijk vind ik hoe we de taken verdeeld hebben onder de vier medewerkers van de HR-administratie waar ik HR-manager van was. Alle vier hadden ze dezelfde functiebeschrijving. We spraken met elkaar af dat iedereen voor 60% van de tijd de werkzaamheden uit de functiebeschrijving deed, zodat iedereen werk kan overnemen bij afwezigheid of elkaar kan helpen bij grote drukte.

40% tijd voor waar je écht goed in bent
De andere 40% werd ingevuld met taken waar iemand echt goed in was en ook plezier in had. Hoe dat er in de praktijk uitzag?

  • Collega 1: Zij was heel precies en nauwkeurig en wist veel van Excel. Zij hield zich naast het gewone werk vooral bezig met managementinformatie en HR-accounting. Ze is er een opleiding in gaan volgen en werd steeds beter, tot ze na een reorganisatie kon doorgroeien naar een specialistische HR-accountingafdeling.
  • Collega 2: Zij was erg goed in plannen, zij organiseerde alle opleidingen en coördineerde de opleidingsprogramma’s in het kader van permanente educatie. Dat waren er veel.
  • Collega 3: Jong en ondernemend en had veel creatieve ideeën. Ze deed voor mij alle nieuwe projecten, die we vanuit HR deden en vaak samen met andere afdelingen. Bijvoorbeeld arbeidsmarktcommunicatie.
  • Collega 4: Zij was heel sociaal en communicatief. Een collega waar iedereen graag een praatje mee maakte. Zij coördineerde alle werving en selectieprocedures en sprak veel sollicitanten.

Iedereen ontwikkelde waar zij goed in was
Dus uiteindelijk had iedereen een ander accent en verantwoordelijkheidsgebied binnen eenzelfde functie. Vooral leuk om te zien dat elke collega zich verder ontwikkelde op het gebied waar ze al goed in was en echt een specialist en aanspreekpunt werd binnen haar focusgebied.

Ook doen waar je goed in bent?
Wil je een plan maken om zoveel mogelijk talenten te benutten in je team? Of voor jezelf meer koers in doen waar je goed in bent? Wij helpen je graag. Neem vrijblijvend contact met ons op.