Momenteel zijn er veel mensen aan het solliciteren. De werkzoekenden die ik begeleid laat ik altijd rondom hun sollicitatie netwerken. Waarom? Omdat wij bij Doen Waar Je Goed In Bent geloven dat solliciteren niet zonder netwerken kan. Als je voorafgaand aan een sollicitatie netwerkt, heb je meer informatie die jou helpt om goed te solliciteren. Ook moet je jezelf in een netwerkgesprek overtuigend neerzetten en daarmee loop je alvast warm voor het sollicitatiegesprek. Waarom wij vinden dat solliciteren niet zonder netwerken kan? In deze blog delen we een paar voorbeelden waaruit dit blijkt.

Netwerken is GEEN solliciteren maar helpt wel
Eerst nog even het verband tussen netwerken en solliciteren. Netwerken is een vorm van informatie en advies vragen op een manier waarbij je het netwerkcontact uitnodigt om veel te vertellen als antwoord op jouw vragen. Zoals je begrijpt vertellen werkenden graag over hun werk. Wat is het voor werk? Wat maakt het spannend en uitdagend? Wat moet je kunnen en waar moet je op letten? Een luisterend oor en goede vragen stimuleren daarbij enorm. Door de antwoorden op jouw vragen; door details die het werk extra interessant maken; door het gevoel dat bij jou ontstaat dat dit echt jouw functie zou kunnen zijn, groeit jouw inzicht en overtuiging.

Door een netwerkgesprek krijg je meer duidelijkheid
Neem aan dat het een netwerkgesprek is voorafgaand aan een sollicitatie en alles voelt als kloppend, dan kun je je vast voorstellen dat je een sterkere sollicitant wordt. Maar ook als het netwerkgesprek tot twijfels leidt kun je het sollicitatiegesprek gebruiken om met vragen (op de juiste manier gesteld) je positie als doorvragende sollicitant te versterken. Ook gesprekken die niet leiden tot een baan kunnen veel opleveren, ze geven namelijk inzicht. Is dit de baan die ik wil? Passen de werkzaamheden bij mij? Helpt de baan mij om mezelf te ontwikkelen?

Een voorbeeld uit de praktijk: netwerken om achter de vacature te kijken
Een van mijn cliënten werkt in de culturele sector. Er dient zich een vacature aan voor een baan die een vervolgstap in zijn loopbaan zou betekenen. Bij het lezen van de vacature ontstonden er bij hem vragen als: in welke situatie verkeert deze organisatie, en in hoeverre sluit mijn werkervaring voldoende aan bij het gevraagde?

Mijn cliënt heeft contact gezocht met een oud-leidinggevende die hem goed kende. Zij kon tussen de regels van de vacature heen lezen. Deze senior in de culturele sector adviseerde hem om te solliciteren. Ze gaf hem nog een paar adviezen waar hij op moest letten in de verwoording van zijn motivatie en wat hij moest aanscherpen in zijn cv. Dit was een heel leerzaam proces voor mijn cliënt. In een week tijd begreep hij beter wat zijn positie op de arbeidsmarkt was en hoe hij de meest passende werkervaring vanuit het juiste perspectief kon belichten. Hij paste zijn cv aan en schreef de motivatiebrief. Afgelopen vrijdag kreeg hij te horen dat hij uitgenodigd is voor het eerste gesprek.

Een voorbeeld uit de praktijk: netwerken om lastige vragen overtuigend te kunnen beantwoorden
Een andere cliënt, later ik haar Janine noemen, zit middenin een sollicitatieprocedure. Het eerste gesprek ging heel goed. Janine kreeg steeds meer het gevoel dat deze baan wel eens helemaal zou kunnen passen. De situatie is heel spannend, want deze nieuwe functie gaat leiden tot twee grote veranderingen in haar carrière. De eerste is een overgang van een commerciële naar een non-profit organisatie; de tweede is dat ze van functioneel leidinggeven over zal gaan naar hiërarchisch/operationeel leiderschap. Daarover is Janine aanvullend gaan netwerken.

Zonder dat ik daar iets over had hoeven opperen gaf zij aan dat ze vóór het vervolgsollicitatiegesprek nog wel informatie en advies ging ophalen bij twee collega’s. De ene had zelf een overstap gemaakt van profit naar non-profit. Janine ging bij deze oud-collega langs met vragen over wat het betekende om non-commercieel te gaan. De tweede was een collega die zelf net een leidinggevende had gekregen die niet een-op-een uit de business kwam en ook een andere positie had ingenomen. De vraag van Janine was: wat zijn de voor- en nadelen van zo’n nieuwe leidinggevende? De antwoorden uit de twee netwerkgesprekken hebben Janine enorm gesterkt in haar beslissing dat ze deze stap kan nemen. Volgende week zijn de vervolggesprekken.

Meer weten?
Wil je meer weten over hoe jij kunt netwerken om een sterkere kandidaat te worden? Voel je vrij om contact met ons op te nemen voor een intake.