Het einde van de vakantie is de aanleiding voor deze blog. Na een periode van rust is er meer afstand tot het gewone leven en dan kun je ineens zien dat je stress hebt en waar die vandaan komt; je kunt het ongelukkige gevoel benoemen en ziet in wat het echte probleem is. Daarom zijn vakanties of een bewust gekozen periode van rust zo belangrijk.

Te vaak maak ik mee dat cliënten al jarenlang ongelukkig zijn in hun werk. Het gevoel hebben weggedrukt, omdat ze vinden dat ze niet moeten zeuren. In de waan van de dag blijven hangen ‘het valt toch wel mee’. Het gevoel kunnen benoemen, maar niet weten hoe verder of hoe ze het aan moeten pakken en dus geen uitweg zien. Een loopbaantraject kan dan helpen bij het in actie komen. Hieronder twee voorbeelden uit mijn praktijk en daarmee bied ik een kijkje in de keuken van de loopbaanprofessional om te laten zien hoe een traject ingestoken kan worden.

“Zo slecht gaat het nu ook weer niet”

Toen Ruud na zijn vakantie een afspraak maakte voor een kennismakingsgesprek over zijn situatie in werk had hij net voor zijn vakantie te horen gekregen van zijn leidinggevende dat die niet erg tevreden was over zijn prestaties. Door de opmerking van zijn leidinggevende en de vakantie vielen bij Ruud de puzzelstukjes op zijn plek.

Al jaren werkte Ruud als developer in de IT zonder veel plezier. Zijn goede salaris werkte verzachtend. In ons kennismakingsgesprek vertelde Ruud dat hij veel dingen (een beetje) leuk vond. Hij was zich niet erg bewust van waar hij écht goed in was. Hij had in zijn vakantie ontdekt dat hij na werk heel chagrijnig thuis kon komen. En dan nog die opmerking van zijn leidinggevende dat hij het niet kon of onder zijn kunnen presteerde…

In de vakantie had hij met zijn geliefde besproken dat hij aan de slag moest met de vraag: waarom haal ik zo weinig plezier uit mijn werk? Wat heeft mijn verleden daarmee te maken en hoe kan ik zorgen dat ik vanuit deze werksituatie een goed stap ga zetten naar meer werkgeluk?

Samen met Ruud heb ik eerst de ‘reis naar binnen’ gemaakt. Om na meer inzicht over wie hij is, waar hij goed in is, de ‘reis naar buiten’ te maken. In goed overleg met zijn baas heeft hij besloten te vertrekken. Niet meteen, maar wel binnen een bepaalde termijn en hij heeft uren vrij genomen om aan de slag te gaan met netwerken en solliciteren.

“Ik ben uit mijn kracht geraakt

Simone is HR-business partner bij een grote financiële instelling. Ze heeft van de zomer wat korte tripjes gemaakt met haar gezin en goede gesprekken gevoerd met oud-collega’s over werk. Deze periode van nieuwe indrukken en andersoortige gesprekken heeft haar geholpen om tot de conclusie te komen dat ze haar talenten (weer) niet goed kwijt kan in haar huidige werk. Terwijl ze die ervaring wel heeft en geweldig heeft kunnen excelleren in banen in het verleden. Wat doe ik niet goed?, is haar vraag.

In het intakegesprek hebben we samen geconcludeerd dat een loopbaanbegeleidingstraject heel nuttig kan zijn, maar dat we wel gaan kiezen voor de weg der geleidelijkheid. Simone gaat in haar werk voorwaarden scheppen om dit traject te kunnen doen. Tussen haar en haar leidinggevende is geen vertrouwen, dus ze wil voorlopig insteken op zelf betalen.  

Samen hebben we gekeken naar wat ze nodig heeft om te kunnen starten: betere indeling tussen thuiswerk en op kantoor; duidelijkheid creëren over de dagen dat Simone werkt (niet verkruimelen). Prioriteiten stellen in werk en die communiceren met haar leidinggevende. In de tussentijd schrijf ik voor haar een trajectvoorstel met een tijdpad en gaan we in de herfst aan de slag.

Aan de slag met jouw loopbaan?

Meer weten over hoe jij je loopbaanpad beter in kunt richten? Neem dan contact op voor een gratis kennismakingsgesprek.