Hoe netwerken je helpt als je behoefte hebt aan beweging

Als de lente in de lucht zit, willen mensen bewegen. Ik merk het in mijn praktijk. De maand is nog niet om en drie van mijn coachees: twee 30-ers en een 50-er hebben een nieuwe baan gevonden door te netwerken in combinatie met solliciteren. Door te netwerken zijn het sterke kandidaten geworden en hebben ze in het sollicitatiegesprek uitstekend gepresenteerd. Dat wordt mij duidelijk als ze vertellen waarom ze de baan willen hebben. Dat komt er zo authentiek en sterk uit dat de sollicitatiecommissie niet om hen heen kan. Dat is mijn moment of fame: weer drie mensen die weten waar ze goed in zijn en dit overtuigend kunnen pitchen, die snappen wat je moet doen om te netwerken voor een baan en zo dingen voor elkaar krijgen.

Richting door te netwerken
Als je weet wie je bent, waar je goed in bent en wat je wil, heb je een belangrijk punt bereikt. Want dan heb je een richting gevonden en is het tijd voor een actieplan. Deze stappen heb je nodig om niet te verdwalen in een wereld van mogelijkheden.

Netwerken en solliciteren naast elkaar
Waarom ga je netwerken als je weet wat je wilt? De ongeduldigen onder ons zullen meteen gaan solliciteren. Als je het niet kan laten, doe dat dan. Maar ga OOK netwerken om te verifiëren of je beeld van wat je wilt klopt. Of je beeld van de organisatie waar je wil werken overeenkomt met jouw ideeën. Je beste vragen voor een sollicitatiegesprek haal je uit netwerkgesprekken die je gevoerd hebt in de cirkel rondom je gewenste baan. Deze mensen weten wat er echt speelt. Zij kunnen je op zaken attenderen die je kunt bevragen. Hiermee krijg je een goed beeld van je baan, de eisen en de organisatie, en word je een sterke kandidaat in de sollicitatieprocedure.

Voorbereiden heeft een enorm effect
Alle drie genoemde kandidaten hebben een uitstekend netwerktraject gelopen. Ik stimuleer elke keer weer een goede voorbereiding voor een netwerkgesprek, omdat mijn ervaring is dat je er dan veel meer uithaalt. We bereiden daarom samen de gesprekken goed voor. Niet eens met veel vragen, maar wel met goede vragen. Daardoor krijgt het gesprek diepgang en is het interessant voor beide partijen.

Een voorbeeld uit de praktijk
Een goed voorbeeld is de situatie van mijn coachee van 50. Zij voerde circa 8 netwerkgesprekken. Daardoor kreeg zij een heel goed beeld van hoe organisaties vertelden over wat ze wilden bereiken. Ze kreeg ook handigheid in hoe ze kon vragen waar de organisatie werkelijk stond in hun transitie. Dit heeft zij heel goed kunnen gebruiken in twee sollicitatiegesprekken die zij voerde. Zij kon op een zorgvuldige manier bevragen of het geschetste takenpakket uit de vacature onderdeel was van de huidige functie of dat het ging om de toekomstige functie waar de organisatie naar onderweg was. Zo heeft zij zichzelf veel ellende bespaard.
Per 1 mei gaat ze in dienst bij een nieuwe organisatie waar ze goed weet wat ze gaat doen. De wensen en verwachtingen zijn gedeeld. De helft van haar taak is het ontwikkelen en geven van trainingen. Iets wat ze heel graag wil en waar ze goed in is.

Ook lentekriebels?
Kriebelt het ook bij jou? Kom langs voor een kennismakingsgesprek. Dan gaan we in gesprek over Doen waar je goed in bent en in actie komen.