Breng je zakelijk netwerk in kaart en kom in actie

Essentieel in veel functies is het zicht hebben op je netwerk in werk: binnen en buiten. het gaat om het herkennen en werken aan de kwaliteit ervan en jezelf motiveren om ermee aan de slag te gaan.  Als zelfstandige of als accountmanager, maar ook als advocaat of consultant is het in kaart brengen van je zakelijk netwerk belangrijk. En ook om dat eens goed te bestuderen, zoals rond de vakantietijd als het misschien iets rustiger is. Zo niet dan plan je een  moment in de agenda. Dat is dus deze week.

* Elke organisatie weet hoe belangrijk zijn netwerk is. De meeste organisaties hebben een relatiemanagementsysteem. Of dat nu eenvoudig of geavanceerd is, maakt niet uit. Wat het moet doen is de relaties opslaan. Vermelden wie van de medewerkers contact heeft met deze relatie en wanneer dat voor het laatst geweest is. Maak een uitdraai van jouw relaties van de afgelopen twee jaar en zet erachter hoe belangrijk deze relatie voor jou is. Dat kan te maken hebben met omzet, met invloed of met informatie/advies.

* Dit is een klusje, maar ook jij weet dat 20% van je relaties 80% van je omzet of waarde bepalen.  Noteer op basis van dit onderzoek:
– welke relaties voor jou het belangrijkste zijn.
– wanneer je ze voor het laatst gezien of gesproken hebt.
– Welke drie of vijf relaties staan boven aan en heb je lang niet gesproken. Een van de volgende weken kom ik terug op de vraag: hoe ga ik nu deze vijf belangrijke relaties benaderen.