Zo simpel is het niet. Nee zeggen is best moeilijk. Ik zeg ook liever geen nee. Dat levert vaak een negatief gevoel op. Het is veel fijner om iemand wel te helpen, om iets samen te doen, om aardig gevonden te worden. Maar soms of eigenlijk vaak help je jezelf en de ander daar niet verder mee.

Korte versus lange termijn
Nee zeggen kan vervelend zijn op de korte termijn. Het is veel makkelijker om iemand even te helpen of om het zelf te doen als iemand het niet kan of snapt. Maar op de lange termijn helpt het niemand verder.

Jezelf kennen is de eerste stap
Nee of ja zeggen is een kwestie van kiezen. Ken jezelf. Wie ben je, wat kan je, wat wil je? Dat zijn de meestgestelde vragen in onze coachpraktijk. Als je daaraan gaat werken en inzicht krijgt in jezelf en wanneer jij op je best bent, wordt het veel makkelijker om nee te zeggen. Om inzicht te krijgen in waar je goed in bent, maken we eerst een analyse. Naast kennis en ervaring gaat het om kwaliteiten, talenten en drijfveren en positieve energie. Dan bedenken we in welke rol dit het best tot uiting komt. Hoe ziet dat eruit? Wat doe je wel en wat doe je niet (meer)?

Je nee is eigenlijk een ja
Een voorbeeld uit onze coachpraktijk: je kan zelf heel hard werken om al het (deels uitvoerende) werk gedaan te krijgen. Je kan ook anderen coachen om dit op te pakken waardoor veel meer werk gedaan wordt, anderen leren hoe dit moet en jij zelf meer tijd hebt om je kennis en ervaring in te zetten in verschillende projecten Dat vraagt een andere mindset over je werk en vooral over je rol. Als je die scherp hebt en weet wat je wilt en wat dat kan opleveren, wordt het heel makkelijk om nee te zeggen. Je zegt geen nee, maar ja. Ik ga A niet doen maar B wel. Daar ben ik echt goed in en daar heeft iedereen veel meer aan.

Wil je ook ja zeggen tegen waar jij goed in bent?
Dat start met weten waar je goed in bent. Wil jij een analyse van waar je goed in bent? Neem dan contact met ons op.