Klein beginnen, maak een start met werk zoeken

Velen denken dat netwerken begint bij mensen die je niet kent. Fout. Netwerken begint bij demeest nabije en waardevolle contacten die je hebt. Of dat nu in de familiesfeer is of in de vrienden- of burenkring is. In deze mensen heb je al een hoop tijd en energie in geïnvesteerd. Zij kennen je goed in vele situaties en perioden in je leven. Zij zijn het die jou als eerste van advies kunnen dienen over de vraag: wie ben ik? En wat zie jij mij doen in mijn volgende baan. Hoe pak je zo’n netwerkgesprek aan?

  1. Maak een afspraak met drie warme contacten. Je beste vriend, de zus die jou het beste begrijpt, een oud collega die nu een vriend is geworden, of misschien toch je vader of moeder.
  2. Maak duidelijk dat het niet een gewone afspraak is, maar dat je graag hun advies wilt hebben over een stap die je wilt nemen in werk. Zorg dat je samen kunt praten op een rustige plek.

Deze introductie en voorwaarden zorgen ervoor dat de anderen goed snappen dat het voor jou een belangrijke afspraak is. Dat maakt hen serieus en geconcentreerd. En dat maakt ook dat ze zich belangrijk voelen. Jij wilt advies van hen. Dan zijn ze dus niet de eerste beste voor jou.

  1. Bereid een korte introductie voor waarin je vertelt wat je doel is van het gesprek. Leg uit waarom je de bovengenoemde vragen aan hen wilt stellen .
  2. Vraag niet alleen waar ze jou zien werken, maar ook waarom? Vraag naar voorbeelden waaruit blijkt dat jij dat zou kunnen. Welke eigenschappen dichten zij jou toe? Waar ben je volgens hen goed in? Waarin niet? Laat ze voorbeelden noemen waardoor hun voorbeelden voor jou gaan leven.
  3. Schrijf na afloop de belangrijkste dingen op. En dank ze voor het meedenken. Vertel ze dat je tot wederdienst bereid bent. Doe dit met drie warme contacten.

Wat je gedaan hebt, is gezorgd voor richting. En je hebt netwerkend inzicht gekregen in wie je bent en wat je wilt. Dat ga je gebruiken voor je volgende stap in netwerken richting werk.

Ben je met deze gesprekken een stap verder gekomen, maar nog niet klaar. Dan voer je nog een drietal andere gesprekken in je warme netwerk. Je zult zien dat het je steeds makkelijker afgaat en langzamerhand krijg je een steeds beter beeld van jezelf.

Kun je niet wachten met de volgende stap, dan zul je het boek Netwerken werkt moeten kopen van Van Eeden en Nijssen. Heb je wel tijd dan wacht je op de volgende Netwerkactiestap voor werkzoekenden hier op op deze blog.