Verminder je keuzestress – begin bij het begin

De meeste mensen beginnen bij het eind. Een keuze dient zich aan: wil ik partner worden bij dit kantoor of begin ik een eigen kantoor? Of wil ik een andere baan? Zo ja, wat dan? Omdat je zoveel kunt kiezen, kan het soms overweldigend voelen. In deze blog lees je meer over dat beginnen bij het begin helpt om keuzestress te voorkomen.

Lijstjes maken helpt niet bij keuzestress
Een veel gebruikte methode is de voors en tegens van de alternatieven op een rijtje zetten. Maar dan kijk je tegen die lijstjes aan en dan weet je het nog niet. Of je gaat zoeken naar vacatures voor een nieuwe baan. Er is zo veel interessant. Veel spreekt je aan, maar ook weer veel niet. Hoe ga je hier ooit een keuze in maken!?

Beginnen bij het begin in plaats van het eind
Bij het maken van lijstjes en het zoeken van vacatures begin je bij het eind, de keuze zelf. Het probleem daarbij is dat je niet weet op basis waarvan je zou moeten kiezen. Je hebt nog niet onderzocht welke criteria voor jou van belang zijn. De meeste mensen die komen met een loopbaanvraag, zijn aan het eind begonnen. Ze komen er niet uit of hebben al eens de verkeerde keuze gemaakt en daarom zoeken ze nu een (loopbaan)coach.

Zo start je bij het begin
Bij Doen Waar Je Goed In Bent beginnen we bij het begin en dat ben je (natuurlijk) zelf. We starten met een TalentScan zodat je weet wat je drijfveren en talenten zijn. Je weet dan waar je goed in bent, waar je energie van krijgt. Zo krijg je een goed beeld welke rol goed bij jou past, in welke werkomgeving je op je best bent en wat jij belangrijk vindt in een baan. Je hebt je eigen meetlat gemaakt waarlangs je straks je keuzes kan leggen. Nu bij dit vraagstuk, maar ook later bij andere vragen en in je verdere ontwikkeling.

Netwerken helpt je bij de volgende stap
Als je je eigen meetlat kent, ga je netwerken om je beeld verder aan te scherpen. We schreven hier al over in ons vorige blog. Je weet al veel over jezelf en je hebt een richting bepaald, dus je kan de goede vragen stellen om erachter te komen of een dergelijke functie of organisatie werkelijk is wat je zoekt en bij je past. Dan wordt het makkelijker kiezen en ga je met plezier op onderzoek uit waar jij het beste kan doen waar je goed in bent!

Meer weten over keuzestress of je loopbaan?
Wij helpen je graag bij het maken van keuzes in je loopbaan. Neem vrijblijvend contact met ons op.