BEN je een talent of HEB je een talent?

Mensen zijn gewoontedieren. Dat is niet voor niets, want daardoor kunnen we heel veel in de automatische versnelling doen. Toch is het goed om af en toe jezelf of elkaar op te schudden in een workshop. Afgelopen week gaf ik een workshop Talent in actie, waarin de gedachten ‘Weet waar je goed in bent’ en ‘kom in actie’ als een rode draad doorheen liepen. Het geeft zoveel energie als mensen ‘kleur bekennen’ en durven te staan voor waar ze goed in zijn. Voor zichzelf én voor het team waar ze in zitten. Mijn advies: beken kleur en ga aan de slag. Lees in deze blog hoe je dat kan doen.

Durf achter je eigen talenten te staan
Veel mensen weten best waar ze goed in zijn; waar ze energie van krijgen of waar ze vanzelfsprekend erkenning voor krijgen. Maar kleur bekennen naar de buitenwereld vraagt moed en inspanning. Hoe maak je het makkelijker?

Woorden geven aan je talenten
Start met het geven van woorden aan je talenten. Dat kan door oude psychologische testen (niet langer dan 3 jaar oud) terug te lezen of door een online psych-test te doen. Op deze vrij simpele manier geef je opnieuw woorden aan je talenten. Check ze dan wel. Bijvoorbeeld door ze te delen met een collega of vriend. Als zij herkennen wat je vertelt is de eerste stap gezet.

Talent in actie
Onze aandacht voor ‘talent in actie’ komt niet uit de lucht gevallen. We leven in een economie die voortdurend verandert. Dat vraagt veel van mensen. Bijna elke verandering vraagt om nieuw gedrag van medewerkers. Het wordt makkelijker als wij wend- en weerbaarheid zijn door beter gebruik te maken van onze talenten.

Het mes snijdt aan twee kanten
Nog even een uitstapje. Realiseer je dat het mes aan twee kanten snijdt. Als jij werkt vanuit je kracht, je passie, dan ben je zes keer zo betrokken bij je werk dan de gemiddelde werknemer en dus veel productiever (Gallup 2017). Dat is goed voor jou en voor je baas.

Drie invalshoeken voor je talent in actie
Het is fijn als je weet waar je goed in bent, maar hoe zorg je dat je je talenten (beter) benut en uitbouwt? Wat heb je daarvoor nodig? Drie invalshoeken:

1. Stel jezelf de vraag: Zit ik op de goede plek?
Zit je op de goede plek? Dat is geen gekke vraag. Veel medewerkers zitten al langer dan 7 jaar in dezelfde functie. Een organisatie verandert en ben jij wel mee veranderd? Of zit je zelfs nog in je eerste baan? De vraag negatief beantwoorden betekent niet dat je hals over kop weg moet. Het betekent wel dat je op zoek moet naar nieuwe energiebronnen. Bijvoorbeeld door op basis van je talenten te kiezen voor nieuwe rollen (toetreden tot een nieuwe werkgroep, actuele onderwerpen oppakken) naast je huidige functie. Of ruil taken die beter bij je passen met een collega. Daarmee ga je op zoek naar je eigen wendbaarheid.

2. Ga netwerken
Ga netweken (informatie en advies vragen) met je talenten onder de arm. Werk je in een heel grote organisatie? Dan is het zeer voor de hand liggend om te gaan praten bij andere divisies of afdelingen. Vertel waar je goed in bent en wat je wilt. Zaai en vraag advies. Mijn ervaring is dat collega’s dan heel goed met je mee kunnen denken en een bijdrage kunnen leveren aan jouw volgende stap.

3. Volg een opleiding
Wat ook zeer goed werkt, is een opleiding volgen. Niet lukraak, maar kies zorgvuldig voor een opleiding waarmee je je talenten verstevigt en uitbouwt. Het zou heel mooi zijn als het een opleiding is die ook aansluit bij de behoefte van de organisatie waar je werkt. Dat maakt ook wendbaar en weerbaar.

Ook je talenten kennen en beter benutten?
We helpen je hier graag bij! Neem vrijblijvend contact met ons op.