Wanneer je gaat solliciteren, is je curriculum vitae (cv) je persoonlijke visitekaartje en de eerste kennismaking met jou als sollicitant. Het doel van het cv is zorgen dat je uitgenodigd wordt voor een gesprek. De twee belangrijkste bouwstenen van elk cv zijn: een overzicht van je loopbaan en van de resultaten die je hebt bereikt. Het is belangrijk dat de ontvanger snel de hoofdlijnen kan overzien. Geef daarom een heldere opsomming van je kennis en kunde.

Neem de tijd om je cv op te stellen, maak er geen haastklus van. Ook is het goed je cv na een dag nog eens door te nemen: geeft het weer wie jij bent en wat je kunt? Kijk er ook nog eens naar door de ogen van de ontvanger. Is het voldoende aansprekend?

Formats kopen

Je kunt bij het opstellen van je cv eventueel gebruik maken van een voorbeeld-cv of een template maar dit is geen voorschrift, alleen een hulpmiddel. Je cv blijft uiteraard altijd je eigen, persoonlijke document. Formats zijn bijvoorbeeld te koop bij: http://deleydsche.nl/voorbeeld-cv en
http://www.lifebrander.nl/productgroepen/cv-sjablonen/. Maar er zijn er vele. Koop niet te snel, want veel sites gebruiken grote en kleine vakken die allemaal ten opzichte van elkaar verschuiven. Je kunt vaak makkelijker in Word een cv mooi indelen.

Tips voor het opmaken van je cv

We geven je graag een aantal tips voor het opmaken van je cv:

  • Gebruik een zakelijk lettertype zoals Times New Roman en Verdana of persoonlijke zoals Cambria of Calibri
  • Zorg dat je cv duidelijk en overzichtelijk is ingedeeld met kopjes, zoals: ‘persoonlijke gegevens’, ‘werkervaring’, ‘opleiding’, etc.
  • Beperk je cv bij voorkeur tot maximaal 2 pagina’s.
  • Wees terughoudend met kleurgebruik, plaatjes, logo’s, watermerken en achtergrondkleur. Zorg dat je opvalt om de juiste redenen en niet door gekke toevoegingen.

Tips voor de inhoud van je cv

  • Houd je cv zakelijk en beknopt. Korte opsommingen lezen gemakkelijker dan uitgebreide beschrijvingen en lange volzinnen.
  • Schrijf je cv elke keer ‘op maat’, dus toegespitst op de functie waarnaar je solliciteert. Zet een recente foto (en face) naast de personalia.
  • Begin je cv met je persoonlijke gegevens, ofwel personalia: naam, adres, woonplaats, geboortedatum, e-mailadres (gebruik een representatief e-mailadres, dus geen lellebel@hotmail.com), eventueel je eigen website of een verwijzing naar je LinkedIn profiel en de telefoonnummers waarop je bereikbaar bent (mobiel en/of vast). Het is aan jou om te bepalen of informatie omtrent geboorteplaats, burgerlijke
    staat, kinderen, religie of militaire dienst iets relevants toevoegt aan de sollicitatie.
  • Vervolg dan met een beknopt persoonlijk profiel, waarin je jezelf presenteert in maximaal twee of drie zinnen. Hierin kun je benoemen: je competenties, persoonlijke kwaliteiten en eventueel je ambitie. Belangrijk om te weten is dat je motivatie voor de functie thuishoort in je sollicitatiebrief en niet in je cv.
  • Dan volgt je werkervaring. Vermeld werkervaring en werkzaamheden die het meest aansluiten op de functie waar je naar solliciteert. Vermijd hierbij vaktaal.
Begin met je meest recente werkervaring (bovenaan). Geef daarbij aan in welke periode je deze functie hebt vervuld (alleen jaartallen voldoen). Beschrijf bij elke functie kort de inhoud, je taken en je verantwoordelijkheden. Gebruik eventueel de officiële functieomschrijving bij het beschrijven van je werkzaamheden. Deze is verkrijgbaar bij je HR-manager. Geef aan welke concrete resultaten je hebt bereikt in je werk, zodat zichtbaar wordt hoe je je competenties hebt ingezet. Vermeld bijbanen als deze relevant zijn.
  • Daarna benoem je je opleidingen, (relevante) cursussen en trainingen. Vermeld bij elke opleiding het opleidingsinstituut en de plaats, de jaartallen (van start en afronding). Geef aan of je een diploma hebt behaald. Zet je meest recente opleiding bovenaan. Vermijd een lange lijst van korte cursussen. Kijk of je kunt comprimeren.
  • Vervolgens vermeld je je eventuele nevenactiviteiten (bijvoorbeeld in een bestuur of een commissie) en hobby’s. Denk na over het beeld dat je hiermee van jezelf geeft.
  • Tenslotte benoem je specifieke vaardigheden en kennis als die relevant zijn voor de functie. Bijvoorbeeld talenkennis, bezit van rijbewijs, computervaardigheden etc.
  • De laatste stap is het controleren op taal- en spelfouten. Let hierbij ook op interpunctie en hoofdletters. Wees consequent. Gebruik eventueel de spellingchecker in Word en eventueel een (online) woordenboek (zoals www.vandale.nl). Laat daarna ook je meest kritische vriend je cv checken op begrijpelijkheid, opmaak en spelling.