Ga je niet meer met plezier naar je werk? Krijg je geen energie van je werk? Weet je niet hoe je de negatieve spiraal kunt keren? Dit is een coachvraag waar wij bij Doen Waar Je Goed In Bent regelmatig mee aan de slag gaan. Zowel in coaching als in training. Wij noemen dit Loopbaanvitaliteit.

Werkplezier voor jong en oud

Lonneke (62 jaar) werkt haar hele leven al bij de Openbare Bibliotheek. Daar is heel veel veranderd de laatste jaren. Er is sterk gesnoeid in de subsidies, veel geautomatiseerd, collega’s zijn ontslagen en het werk moet nu gedaan worden met vrijwilligers. Ze gaat niet meer met plezier naar haar werk, terwijl ze een heel bevlogen bibliothecaris was. Ze heeft moeite met alle veranderingen en is vervallen in een klaag- en slachtofferrol. Door de Loopbaanvitaliteitsscan is Lonneke zich bewust geworden van waar ze wel plezier in heeft en waar ze laag scoort. We helpen haar in haar zoektocht naar situaties en taken die haar blij maken. Tot haar verbazing liggen die niet alleen in werk. Ze bespreekt haar voornemens met haar leidinggevende en zet deze om in daden en nieuw gedrag.

Karin is 30 jaar en leerkracht. Ze zit thuis, want ze is overspannen. Ze is een van de meest succesvolle leerkrachten van de school en organiseert projecten die de verwachtingen overtreffen. In haar vrije tijd is ze een goede hardloper en wielrenner, ze houdt van lekker koken en als het even kan danst ze in het weekend. En nu zit ze futloos thuis. Gelukkig is Karin op tijd ziek geworden. Door de Loopbaanvitaliteitsscan is ze er achter gekomen dat bij haar voor alles TE staat. Ze heeft keuzes moeten maken en daardoor is ze nu weer op de goede weg.

Vitaliteitsscan

Ons individuele Loopbaanvitaliteit-programma start met een vitaliteitsscan. De resultaten uit de vragenlijst bespreken we in een coachgesprek. In drie sessies is duidelijk waar het plezier mist. Daarna is het belangrijk om het inzicht om te zetten in plezier hebben en houden. Daar gebruiken we meestal drie coachsessies voor. Voorbeelden van onderwerpen die aan de orde kunnen komen zijn:

  • Is er voldoende balans tussen in- en ontspanning?
  • Is er voldoende variatie en uitdaging in en op het werk?
  • Voel je jezelf nuttig in je werk? Kun je jezelf onderscheiden?

We ronden af met een actieplan en een driegesprek met je leidinggevende of een vertrouwensfiguur waarmee je de inzichten en het nieuwe gedrag borgt.

Contact

Wil je meer weten? Neem dan contact met ons op.

Deze vorm van loopbaanbegeleiding valt onder de vele HR-vragen op het gebied van Duurzame Inzetbaarheid.