Het wordt steeds belangrijker om medewerkers vitaal en inzetbaar te houden en zo lang mogelijk aan hun werk te binden. Vitale medewerkers presteren beter en werken met meer plezier. De vitaliteitsscan helpt om te bepalen of en waar dat nodig is. Het is een eerste aanzet voor de ‘APK of 10.000’- urenbeurt voor inzetbaarheid in organisaties.

Arbeidsvitaliteit

‘Arbeidsvitaliteit’ is het product van een subtiel samenspel van individuele- en organisatie-gebonden factoren. Arbeidsomstandigheden, levensstijl, toekomstverwachting, persoonlijkheid en andere kenmerken. De online vragenlijst geeft in korte tijd (ca.15’) inzicht in dit samenspel. Ze geeft grip op de bronnen en bedreigingen van vitaliteit op het werk. Zo kan tijdig in gegrepen worden; vóórdat er sprake is van verlies aan motivatie, werkplezier en productiviteit.

Loopbaanvitaalscan

De Loopbaanvitaalscan is een compacte zelftest op internet. Ze helpt de invuller om meer zicht te krijgen op de huidige arbeidsvitaliteit. Het invullen van de scan duurt circa 15 minuten. De algehele Loopbaanvitaliteitsscore is gebaseerd op onderzoek naar de volgende onderliggende deelgebieden:

Energie: de mate waarin men een goede balans tussen in- en ontspanning ervaart.
Dynamiek: de mate waarin men variatie en uitdaging ervaart.
Zingeving: de mate waarin men betekenis weet te geven en te ontlenen aan het werk.
Richting: de mate waarin men duidelijkheid en visie nastreeft en ervaart.
Communicatie: de mate waarin men in contact is met anderen en voldoende informatie ter beschikking heeft.
Competentie: de mate waarin men de juiste kennis, vaardigheden en gedrag ontwikkelt en gebruikt.
Flexibiliteit: de mate waarin men in staat is in te spelen op (aanstaande) veranderingen.
Leefstijl/welbevinden: de mate waarin men zich prettig voelt en daar actief en preventief aan werkt door een gezonde levensstijl.

Sociale en emotionele factoren

De vragenlijst richt zich vooral op de sociale en emotionele factoren die een rol spelen bij inzetbaarheid en werkplezier van medewerkers. De focus is op zelfsturing en het stimuleren van persoonlijke verantwoordelijkheid voor de eigen inzetbaarheid op kortere en langere termijn. Daarnaast spelen vanzelfsprekend ook organisatiegebonden factoren een rol. De scan vormt daarmee een uitstekende aanvulling op de meer op fysieke factoren gerichte Work Ability Index (WAI) en op medewerkers-tevredenheidsonderzoek waar vooral gekeken wordt naar de rol van de werkgever.

Resultaten

De output van de Vitaliteitscan is zo geformuleerd dat ze gebruikers aanzet tot zelfonderzoek en zelfsturing. Het gebruik van de scan en bijbehorende rapportage maakt het mogelijk om verzuim-beleid te verruimen tot proactief loopbaanvitaliteitsbeleid. In vergelijking met andere scans geeft de uitslag meerdere aanknopingspunten voor het aanpakken van vitaliteitslekken. Zowel op individueel als collectief niveau zijn aanvullende diensten mogelijk. De score van invullers wordt vergeleken met een normgroep van ruim 2000 mensen die de scan eerder invulden. Tot nu toe zijn er circa 20.000 scans ingevuld.