In bijna elk coachtraject is komt de vraag aan de orde: Hoe neem ik de regie over mijn eigen loopbaan? Vaak in de intake al met opmerkingen van de klant als: “Ik zit al 25 jaar in dezelfde soort baan. Ik moet nog zeker 12 jaar. Hoe zorg ik dat ik het volhoud?” Of: “Tot nu toe ben ik van de ene baan in de andere gerold. Het ging altijd goed. Langzaam dringt de gedachten zich bij mij op dat ik zelf meer sturing moet gaan geven aan mijn loopbaan om te voorkomen dat ik vastloop.” Met een loopbaantraject kun je het antwoord vinden op deze vragen.

Vragen om coaching wordt steeds normaler
Coachvragen op het gebied van werk krijgen steeds meer erkenning. In veel cao’s is er een bedrag opgenomen voor persoonlijke ontwikkeling van werknemers, maar veel medewerkers weten dat niet. Hoe deze ondersteuning precies geregeld is, verschilt per cao en per branche. Maar de vraag stellen, geeft bij veel medewerkers al het gevoel dat de leidinggevende of HR-adviseur zouden kunnen denken dat een medewerker weg wil. Ik zou die gedachte loslaten. De ervaring leert dat organisaties steeds makkelijker coachtrajecten toestaan en zelfs aanbieden, omdat hun medewerkers ‘opknappen’ van coaching. Ze raken veel gemotiveerder; ze gaan keuzes maken; soms is het een aanleiding om te vertrekken. Wat duidelijk is dat dit soort begeleiding voor alle partijen iets oplevert.

Opties voor financiering van het loopbaantraject
Zijn er via de cao geen opties voor de financiering van het loopbaantraject?Veel branches hebben een O&O-fonds (Opleidings- en Ontwikkelingsfonds) waarin de werkgevers geld storten voor ontwikkeling en opleiding. De uitwerking daarvan verschilt per O&O-fonds. Op internet is hier veel informatie over te vinden, dus zoek dit voor jouw specifieke situatie uit. Er is ook het A&O-fonds, dit is een Arbeidsmarkt- & Opleidingsfonds speciaal voor overheidsorganisaties. Zo hebben de rijksoverheid, de provincie, gemeenten en waterschappen een eigen A&O-fonds, waaruit een ambtenaar een ontwikkeltraject of opleiding betaald kan krijgen. Dan is er het ontwikkeladvies NL leert door. Daar heb ik de vorige maand een blog over geschreven en daar staat de media bol van. Ook dat is een fijne mogelijkheid.

‘Ik moet nog meer dan 15 jaar’, een voorbeeld regie nemen over je loopbaan
Een vrouw, ik noem haar Anita, van net 50 jaar kwam via het A&O-fonds bij ons binnen met de vraag: ‘Hoe houd ik het leuk? Ik moet nog zeker 15 jaar als juridisch medewerker verder.’ Voor dit coachtraject waren 5 gesprekken beschikbaar. De eerste stap was: hoe goed ken je jezelf? Vragen op het gebied van haar drijfveren, talenten en competenties werden beantwoord. In de gesprekken werd ook duidelijk dat Anita het juridisch werk nog steeds interessant vond. Het helpen van mensen met juridische problemen, gaf haar energie. Maar de context was saai geworden en het type opdrachten voor deze werkgever leken te veel op elkaar. Toen dat duidelijk was, leek het logisch om extern te gaan kijken.

Dat deed ze door netwerkgesprekken te voeren in de zorg en mediation. Het interessante aan Anita’s zoektocht was dat zij zich vrijer ging voelen in haar werk en dat zij haar gedachten over leuk werk de vrije loop durfde te laten. Het gevolg was dat ze na vier maanden vrijwilligerswerk vond als mediator in echtscheidingssituaties om vechtscheidingen te voorkomen. Dat maakte haar rustiger en gaf haar een gevoel van onafhankelijkheid. Dat maakte haar rijp om zich verder te gaan oriënteren bij haar huidige werkgever, maar wel bij een andere sector. Daarmee heeft zij de regie genomen over haar werkgeluk en over een volgende stap in werk.

Meer weten over hoe je de regie over je loopbaan kunt krijgen?
Smaakt dit voor jou naar meer? Neem vrijblijvend contact met ons op.