Het is altijd een geweldig moment als een cliënt een handtekening heeft gezet onder een arbeidsovereenkomst. Op dat moment begint bij ons, vaak al iets daarvóór als er al een mondelinge overeenkomst is, het onderdeel ‘onboarden’. Vaak regelen we het zo dat er nog een paar uur over zijn om de cliënt de eerste 100 dagen te blijven coachen, adviseren en reflecteren op wat er gebeurt bij het onderdeel worden van een nieuwe organisatie. Bij het onboarden en inwerken kan netwerken je helpen om een goede start te maken. Op wat voor manier? Dat delen we in deze blog.

De eerste ervaringen
Bij de start van een sollicitatieproces heb je je stevig verdiept in de organisatie (profit of non-profit) waar je solliciteert en wilt werken. Je hebt een goed beeld van de functie, van de collega’s, je leidinggevende, opbouw en cultuur van de organisatie. Nu heb je de baan. Je zult zien dat je beeld van de organisatie zich verder gaat invullen en veranderen. Je zult misschien verrast of teleurgesteld worden. Of alles verloopt zoals je had verwacht, of wat ook kan: je bent zonder verwachtingen in de nieuwe baan gestapt.

Wat de organisatie kan doen om je goed te laten starten
Wij zien dat onze cliënten makkelijker en sneller aansluiten als er bijvoorbeeld een leuk welkomstmailtje is. Dat de mensen die met jou gaan samenwerken op de hoogte zijn van dat je komt. Dat je telefoon en laptop klaarliggen. Dat je uitgenodigd wordt voor het eerste teamoverleg. Dat er een stap-voor-stap inwerk- of onboardingprogramma is.

Wat jij zelf kunt doen in de startfase
Maar wat kun jij doen in deze startfase? Jij hebt natuurlijk je ogen en oren open. Het is handig om voorafgaand aan de eerste werkdag voor jezelf een beeld te hebben van wat je nodig hebt om lekker in te werken. Heb een passende pitch voor de start. ‘Wie ben je eigenlijk?’ Durf te vragen als zaken onduidelijk zijn. Vraag een vast aanspreekpunt. Iedereen heeft er belang bij dat je snel je weg vindt.

Organiseer kennismakingsgesprekken
Het werkt heel goed om met de collega’s waar je direct mee samenwerkt korte gesprekjes te voeren. Dat zijn collega’s binnen het team, maar ook interne klanten en de net gearriveerde nieuwe medewerkers zoals jij. Kennismaken gaat over echt contact maken. Zorg daarvoor met die persoonlijke pitch van 1 minuut, een kijkje op LinkedIn en een paar goede vragen. Die vragen hangen natuurlijk af van de rol/relatie die je met die persoon gaat hebben in werk. Denk aan vragen als: wat iemand van jou verwacht in de rol die jij gaat vervullen. Waar ga jij de oplossing voor zijn? Wat zou je als eerste op moeten pakken? Zijn er mores waar je rekening mee moet houden?

Onderzoek het waarom
Natuurlijk heeft de organisatie de dure plicht om jou in te werken. Dat betekent dat ze je helpen om je weg te vinden, welke taken je gaat uitvoeren en hoe dat moet gebeuren. Oftewel het onboarden. Maar het gaat ook om ‘waarom doen we wat we doen en waarom willen we het zo uitgevoerd hebben?’ Dan komt bij jou als nieuwe medewerker de motivatie boven. Als die laatste vragen niet beantwoord worden, vraag er dan om. Het zijn belangrijke vragen die jou helpen om onderdeel te worden van de organisatie.

Sociale netwerken
Deze kennismakingsgesprekken zullen je helpen bij je weg vinden en je thuis gaan voelen in de organisatie. Een paar maanden later is het heel zinvol om te onderzoeken welke sociale netwerken er binnen jouw organisatie zijn. Dat zijn dus groepjes en/of bijeenkomsten die diagonaal door de organisatie lopen en los staan van een afdeling of sector. Dat zijn georganiseerde initiatieven maar ook spontane acties van medewerkers. Denk allereerst aan een intern georganiseerde webinar waar je nieuwe mensen tegenkomt met een gelijke interesse. Lunchbijeenkomsten met goede sprekers. Vaak zijn er ook informele sportactiviteiten of vrijdagborrels. Meetings waar ervaringen uitgewisseld worden over systemen of werkvormen. Die ontmoetingen zorgen weer voor nieuwe en andere ervaringen en zorgen dat je je thuis gaat voelen. En je thuis voelen vormt de basis voor goed presteren.

Meer weten?
Meer weten over hoe wij zorgen voor het goed onboarden van onze clienten in onze loopbaanbegeleiding- en/of outplacementtrajecten? Neem dan contact met ons op.