Employer branding: hoe je het gebruikt in je voordeel

Hoe kun je employer branding gebruiken om erachter te komen wat je wil en wat bij je past? In deze blog lees je hoe employer branding op zo’n manier inzet dat het je helpt bij het doen waar je goed in bent.

Ontstaan van employer branding
Employer branding kan in een organisatie ontstaan zijn uit een analyse van wat voor type medewerker een organisatie nodig heeft en hoe daar alle geledingen (HR, communicatie, leidinggevenden, medewerkers) van doordrongen kunnen worden. Maar employer branding lijkt nu vooral het domein van recruitment te zijn om de juiste mensen te werven. Daar is niets mis mee, maar ik zou je graag mee willen nemen in de gedachten dat dit de uitgelezen situatie is om zelf op pad te gaan en te onderzoeken wat je wil en waar je past.

Maak gebruik van de situatie
Door de behoefte van organisaties aan goede mensen is er meer ruimte en belangstelling voor eigenwijze initiatieven. Trek de stoute schoenen aan en ga praten op plekken en met mensen die jou de informatie bieden waarmee je verder kan. Het is mijn overtuiging en ervaring dat organisaties daar zeer zeker voor openstaan.

Voorbereiding
Je wilt werken in een organisatie die aansluit bij je kennis, ontwikkeling en misschien ook bij een bepaalde branche. Waar een cultuur hangt die in overeenstemming is met jouw normen en waarden. Je wilt werken waar je kunt leren en een meerwaarde hebt. Waar je verrast wordt en waar de mensen je bevallen. Noteer ter voorbereiding een paar concrete vragen rondom bovenstaande onderwerpen. Geen makkelijke opdracht aan jezelf, maar je kunt hier ook iemand bij betrekken die je goed kent.

Verzamel en orden
Neem een periode van een maand om mensen en bedrijven en organisaties te bedenken die je interessant vindt. Ze kunnen uit je netwerk komen, maar ook uit de stroom van informatie die elke dag op je afkomt of die je hoort van vrienden in de kroeg. Maak vervolgens een volgorde van makkelijk bereikbaar naar moeilijk. Van misschien interessant naar heel interessant. Je begint makkelijk. Zo kun je oefenen en het zware en interessante werk bewaren als je ervaring hebt.

Een voorbeeld uit de praktijk: cybercrime
Psycholoog Pieter wil werken bij de recherche. Hij zoekt een dynamische plek waar hij veel uitdaging vindt en hard kan werken. Waar er binnen de afdeling creatief en collegiaal samengewerkt wordt en waar mensen gewaardeerd worden. De website van de politie bood geen oplossing. Hij had al verschillende jaren werkervaring. Zijn situatie was dat hij te snel uitgekeken was op zijn werk. Zomaar solliciteren leek geen oplossing. Eerst praten. Via zijn opleiding, docenten en eerdere banen kreeg hij een vinger achter namen en afdelingen die mogelijk aan zijn behoefte en wensenpakket voldeden.

En met succes!
Met een stevige pitch en een paar vragen ging hij op pad. Het resultaat was dat hij een flink aantal gesprekken voerde en een beeld kreeg hoe er gewerkt werd en wat hij kon verwachten. En ook of hij er kon leren en voldoende ruimte kreeg om resultaten neer te zetten. De mensen die hij sprak waardeerden zijn aanpak en waren eerlijk over zijn mogelijkheden. Een van de leidinggevenden heeft budget vrijgemaakt en hem een plek aangeboden van twee jaar op een cybercrimeonderzoek waar hij zijn tanden in kan zetten. Deze eigenwijze aanpak heeft Pieter een nieuwe baan opgeleverd die hij zelf gecreëerd heeft.

Ook doen waar je goed in bent?
Wil je meer weten over employer branding in je voordeel inzetten, neem dan contact met ons op.