Drijfveren inzetten bij selectie: zo doe je dat!

Als de drijfveren in een team bekend zijn, wordt ook duidelijk welke kleur/drijfveer minder vertegenwoordigd is. Het kan dus heel zinvol zijn om bij het ontstaan van een vacature met elkaar te bedenken welke drijfveren een goede toevoeging zijn aan het team. Hoe je dit doet? Lees daarvoor deze blog over drijfveren inzetten bij selectie.

Meer van hetzelfde brengt een team niet verder
Bij selectie zijn we vaak geneigd iemand te kiezen die lijkt op ons zelf. Dat geeft een klik en voelt erg prettig. Maar meer van hetzelfde brengt het team niet echt verder. Daarmee wordt versterkt wat er toch al is en waar het team al goed in is.

Op zoek naar de gemeenschappelijke drijfveer én aanvulling
Iemand selecteren die volledig in de allergie van het team zit, gaat waarschijnlijk ook niet werken. Het zal de samenwerking niet ten goede komen.  Je gaat dus op zoek naar de gemeenschappelijke drijfveer én de aanvulling.

De passende drijfveren bepalen
Drijfveren zijn een voorspeller van gedrag. Ze geven aan hoe iemand de functie gaat uitvoeren; met welk gedrag en welke stijl. Je bedenkt dus welke drijfveren bij de functie passen. Maar ook hoe de stijl van samenwerken, communiceren en leidinggeven gekleurd wordt door de drijfveren en wat dat betekent in het team.

Verplaatsen in de ‘kleur’ die je zoekt
In de selectieprocedure is het van belang je te realiseren dat je je moet verplaatsen in de ’kleur‘ van degene die je zoekt. De beschrijving in de vacaturetekst van de werkzaamheden moet ook in de taal en termen gebeuren die iemand met de aanvullende drijfveer aanspreekt. Wil je bijvoorbeeld een persoon met een sterke blauwe drijfveer aannemen? Dan moet je veel ‘blauwe ‘ woorden gebruiken en heel concreet en duidelijk zijn waar het om gaat. Wil je iemand met een sterke oranje drijfveer aanspreken? Dan kan je beter de uitdagingen en mogelijkheden van de functie en de organisatie schetsen.

Focus op hoe en vanuit welke overwegingen
In het selectiegesprek is het goed door te vragen niet alleen naar wat iemand heeft gedaan maar vooral hoe en vanuit welke overwegingen. Wat is iemands voorkeur voor een bepaalde aanpak en waarom? We weten uit de selectiepsychologie dat eerder vertoond gedrag een goede voorspeller is voor nieuw gedrag.  Vragen stellen volgens de STAR-methode (Situatie – Taak – Actie – Resultaat) is heel geschikt om het plaatje voor je te zien hoe iemand iets aanpakt. Alsof je het in een filmpje voor je ziet.

Een drijfverentest doen
Tot slot kan je natuurlijk een drijfverentest doen om het beeld compleet te maken. Zo zie je eigenlijk in een oogopslag welke invloed iemands drijfveren meeneemt in de uitoefening van de functie en in het team.

Meer weten over drijfveren?
Wij geven je graag advies over drijfveren inzetten bij selectie. Neem hiervoor contact met ons op.