Dít kun je doen als je ergens niet goed in bent

Natuurlijk kun je in je leven niet alleen maar dingen doen die je goed kunt. Maar als je je bewust bent van je talenten en weet waar je goed in bent, dan is het makkelijk om te erkennen dat je ergens minder of niet geschikt voor bent. In deze blog lees je meer over wat je kunt doen als je ergens niet goed in bent.

Situaties herkennen
Hoe herken je situaties waarin je dingen moet doen waar je niet goed in bent? Ze kosten je in verhouding te veel energie. De kosten en baten zijn niet met elkaar in evenwicht. Je krijgt steeds meer een hekel aan de situatie, omdat je niet tot de prestaties komt die je van jezelf gewend bent. En als het te lang duurt of een te groot deel van je werk beslaat, dan kan het leiden tot grote onzekerheid, een energielek, piekeren of overspannenheid.

Een voorbeeld uit de praktijk
Een voorbeeld: Vera organiseert allerlei IT-trainingen in het bedrijf waar ze werkt. Ze is snel en een geweldige spin in het web door haar goede contactuele eigenschappen. Met behulp van haar interne netwerk lost ze allerlei problemen efficiënt op en krijgt ze de trainingen goed vol. Nu heeft haar leidinggevende gevraagd of zij de basistrainingen wil geven. De systemen kent ze op haar duim; ze werkt er zelf mee en de leidinggevende heeft gezien hoe ze alle mogelijkheden van het systeem benut en uitprobeert.

Vera ziet het als een kans om verder te groeien. Ze start met het geven van trainingen, maar ontdekt al snel dat op de voorgrond staan haar totaal niet ligt. Voor elke training is ze extreem zenuwachtig. Op een manier die ze niet van zichzelf kent. Het gaat ook niet om de inhoudelijke kant van de training, maar om de plek voor de groep en het leidingnemen. Wat ze ook doet; extra voorbereiden, oefenen in presenteren en trucjes leren. Het helpt niet. Ze voelt zich schuldig, omdat anderen zien dat ze zenuwachtig is en niet in haar kracht staat.

Ergens niet goed in zijn en ook niet worden
Wat kun je doen als je in zo’n situatie terechtkomt en talenten moet inzetten die je niet of niet in voldoende mate bezit? De meeste mensen schieten in de modus van toch (blijven) proberen onder druk van de omgeving, maar het resultaat is niet goed en daarmee wordt het probleem niet opgelost. Wat veel beter werkt, is accepteren dat je er niet goed in bent. En op zoek gaan naar een oplossing, waarmee het probleem dat jij en de omgeving voelt, opgelost wordt.

Zo heeft Vera na een klein jaar tobben tegen haar leidinggevende gezegd dat ze Mirjam bereid heeft gevonden om de taak van trainer over te nemen. Dat zij beiden denken dat Mirjam er veel geschikter voor is. Mirjam heeft haar organisatorische taken rondom de training weer overgedragen aan Vera en iedereen is blij. Er is een win-win-situatie.

Wat je kunt doen als je ergens niet goed in bent
De oplossing van Vera is niet in elke situatie mogelijk en wordt ook niet in elke organisatie zomaar geaccepteerd. Andere mogelijkheden zijn:

  • Voortgaan. Wel in het besef dat je er niet goed in bent en ook niet goed in zult worden. Je bent daar ook eerlijk over tegen je collega’s en leidinggevende. Je vraagt om steun. En als het een project is dan komt er ook een eind aan. Je krijgt hier geen voldoening van maar het gevoel van onzekerheid wordt niet groter. Je hebt een oplossing gevonden en er komt een einde aan de ‘geen talent’-situatie.
  • Zoek een maatje die complementair is en verdeel de taken anders. Creëer een duo vanuit talent en kracht, en klaar zo de klus. Zo zijn de posities in een werkgroep voor de invoering van een nieuw wettelijk kader ingedeeld op talent: analytisch vermogen, probleemoplosser, regelaar. In een vorig project deden alle leden van de werkgroep allemaal hetzelfde. Daarmee kwam het resultaat moeizaam tot stand.
  • Ga op zoek naar tools of systemen die bijvoorbeeld jouw ‘niet-talent’ voor structuren helpen oplossen.
  • De zwaarste oplossing is beslissen dat je het project, de rol of zelfs de functie niet meer wilt doen. Die keuze maken mensen als er geen enkele ruimte of compensatie is om te doen waar je goed in bent. Heel moedig, want dan kies je voor jezelf en voor je talent.

Meer weten?
Wil je begeleiding bij je talenten ontdekken en ontwikkelen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.