Meer – meer – meer of anders? De tijd van het nieuwe beoordelingsgesprek

Hoe ga jij als medewerker om met de beoordelingsgesprekken met je leidinggevende? Ben je heel ambitieus en wil je spreken over doelen en resultaten? Of ben je heel tevreden en ga je mee met de flow? Of heb je juist behoefte aan meer aandacht voor je persoonlijke ontwikkeling? In deze blog lees je onze ervaring en geven we tips voor een goed beoordelingsgesprek.

Over het beoordelingsgesprek
Het beoordelingsgesprek is in essentie een gesprek waarin de leidinggevende jou beoordeelt op basis van een aantal vooraf afgesproken criteria. Bijvoorbeeld de door jou behaalde resultaten of bereikte doelen, de collegiale feedback en het oordeel van de leidinggevende zelf op basis van de afdeling- en of organisatiedoelen. Veel bedrijven combineren het beoordelingsgesprek met een functioneringsgesprek waardoor het nut van Performance Management-cyclus afneemt.

Inbreng van medewerker tijdens beoordeling belangrijker
Positief is dat de laatste jaren de HR-cyclus steeds vaker aangepast wordt aan het karakter van een organisatie en de veranderingen die er op komst zijn. Dat betekent dat de inbreng van jou als medewerker belangrijker wordt. Dat stimuleren wij van Doen Waar Je Goed In Bent. Op welke manier kun jij gebruikmaken van deze situatie?

Jouw insteek
Als plezier in je werk jouw insteek is, dan gaat het niet om meer, meer, meer of om elk jaar beter en hoger. Daar worden mensen aantoonbaar niet gelukkiger van. Als een elastiekje gaat daar op een gegeven moment de rek uit. Medewerkers hebben wel belang bij nadenken over waar ze staan in werk en waar ze naartoe willen. Het denken erover stroomlijnt de energie en de aandacht, en zorgt voor perspectief. Een onderzoek van de Universiteit van Basel (artikel van Yasime Esser in de Volkskrant van 25 november j.l.) bevestigt dat.

Woorden geven aan jouw richting
Zie het aankomende functionerings- en of beoordelingsgesprek als een aanleiding om vooraf aan anderen – drie a vijf collega’s en/ of vrienden – te vragen waar jij goed in bent. Vraag ook om voorbeelden. Een fijn hulpmiddel daarbij is de Kwaliteitenmeter. We sturen hem met plezier toe. Natuurlijk kun je de toekomst niet met een schaartje knippen, maar doordat je kunt benoemen waar je goed in bent en waar je energie van krijgt, werk je mee aan je eigen werkgeluk. En herken je nieuwe (deel)projecten, rollen of functies die bij je passen.

Tips voor jouw functioneringsgesprek
Neem je sterke punten mee naar jouw functioneringsgesprek. Zorg dat je ze goed uit kunt leggen aan je leidinggevende. Maak ze concreet met voorbeelden en/of successen uit de afgelopen periode. Leidinggevenden staan meer dan ooit open voor opleidingen en ontwikkeling van medewerkers. Geef aan wat je nodig hebt. Of dat nu een vakopleiding is of dat het gaat om jouw persoonlijke ontwikkeling. Opnieuw: maak het concreet. Bewuste keuzes zijn een bijdrage aan jouw werkgeluk en daarmee jouw succes in werk.

En nog een tip, denk ook na over de dingen waar je minder goed in bent. Hoe ga je daaraan werken? Of hoe los je dat op? Het is handig, maar ook belangrijk om een goed antwoord te hebben. Het laat zien dat je met je totale functioneren bezig bent.

Meer weten over het beoordelingsgesprek?
Eerder schreven we een blog over wat je níet hoort tijdens een beoordelingsgesprek.