De ene mens durft makkelijker hulp te vragen dan de ander. Of het nu gaat over het opstarten van een nieuw softwareprogramma; de aanschaf van een nieuwe auto of bij demotivatie in werk. Advies, steun of hulp vragen vinden veel mensen moeilijk. Maar als je jezelf hebt geleerd om de vraag zo te stellen dat de ander zich vereerd voelt, uitgedaagd voelt omdat hij/zij er veel van weet of ziet dat je er echt mee zit, dan willen mensen altijd helpen. Een goede voorbereiding is daarbij cruciaal. Als je de netwerkgesprekken steeds goed voorbereidt, word je steeds beter in netwerken. Je ervaart wat werkt en wat past bij jou. Hoe dat werkt? Dat lees je in deze blog.

Eerst voorbereiden, daarna een afspraak maken
Veel werkzoekenden weten dat netwerken belangrijk is, maar vinden netwerken voor zichzelf erg moeilijk. De gedachte is dan: Als ik nu maar een afspraak heb, dan heb ik het moeilijkste erop zitten. Dit klopt totaal niet. Allereerst is het veel verstandiger om pas een afspraak te maken als je je voorbereid hebt, want dan heb je een overtuigend verhaal met een pitch en focus voor het gesprek. Op dat moment is het maken van de afspraak nog steeds spannend, maar je staat er wel veel steviger in.

Je focus bepaalt wie je wil spreken
Pas als je focus hebt, weet je ook wie je spreken wilt. Focus betekent dat je weet welke volgende stap je wilt zetten in werk en vragen kunt beantwoorden als: ‘ waar ben ik goed in; welke talenten en vaardigheden wil ik inzetten?’ Dan is de volgende stap: wat voor werk past bij mijn talenten en waar kan ik dat werk vinden, hoe heet die functie en dat type organisatie? Die vragen wil je voorleggen aan werkenden die in dit type posities zitten. Deze mensen wil je spreken NIET om te vragen om een baan, maar om te onderzoeken of je gedachten over wat je wilt, klopt. Dit maakt een afspraak toch veel makkelijker, is het niet?

De pitch zet de toon van het gesprek
Velen vragen zich af: ‘waarom zal ik nog een pitch voorbereiden? Ik heb wel in mijn hoofd wie ik ben en wat ik kan?’ Realiseer je dat een pitch aan het begin van een netwerkgesprek de start is van de rest. Bij een goed ingestoken pitch krijg je antwoord op de vragen die er toedoen. Bij een algemene pitch hoor ik vaak: ‘ Ik vond het een waardeloos netwerkgesprek. Er kwam niets uit.’ Mijn vraag is dan: wiens schuld is dat? Als jij als netwerker geen richting geeft aan het gesprek met een duidelijke pitch, dan mag jouw contact vertellen wat hij/zij wil. Alles is blijkbaar goed.

Bereid zes vragen voor
Als de pitch de kop is van het netwerkgesprek, dan zijn jouw vragen de romp (de staart is de afronding, de adviezen en de acties). In een netwerkgesprek gaat het niet om veel vragen. Vijf/zes vragen zijn meer dan voldoende. De vragen bereid je voor met jouw focus in gedachten. Je eindigt altijd met een vraag waarmee je in het netwerk van die ander kan komen. Zo’n vraag is bijvoorbeeld: ‘Jaap, op basis van ons gesprek, met wie moet ik nu nog meer praten om mijn overtuiging dat ik op de goede weg ben te staven? Heb jij een advies?’ Die vraag kan leiden tot namen van collega’s in hetzelfde bedrijf of vakgenoten die bij een totaal ander type organisatie hetzelfde doen. Maar deze vraag kan ook leiden tot een antwoord als: ‘Moet jij wel verder willen in onze tak van sport? Ik zie totaal geen passie meer. Ik heb wel eens gedacht: moet jij wel leidinggevende blijven? Ik zie jou ook in een adviesrol. Op basis van je vele ervaring kun je veel mensen van dienst zijn. Praat eens met ….’

Een goede voorbereiding geeft wederzijdse energie
Tenslotte. Een goede voorbereiding leidt tot een interessant gesprek. En dat geeft wederzijdse energie. Jij als netwerker voelt je goed, want je weet dat je voorbereid bent. De andere kant van de tafel ‘geeft’ in het gesprek door jou van allerlei informatie en advies te voorzien, maar ontvangt ook doordat jij scherpe vragen stelt en je de ander aan het denken zet. Na het gesprek kan jouw gesprekspartner denken: ‘goed gesprek’, ‘veel aan gehad’, ‘toch is over nadenken’, ‘X moet ik onthouden.’

Samengevat: de tips voor een goede voorbereiding
Kort samengevat zijn de tips voor een goede voorbereiding van een netwerkgesprek:
– zorg voor focus
– bedenk een pitch op maat
– ga het contact aan met het meest passende netwerkcontact
– zorg voor scherpe vragen.
Het resultaat is dan een interessant gesprek. En dat wil je als je netwerkt, omdat je eerst moet zaaien om te kunnen oogsten.

Meer weten over onze dienstverlening?
Neem dan contact met ons op.