Ben jij wel eens onzeker?

Ik kan heel onzeker zijn en ergens tegenop zien als ik niet weet hoe ik iets moet doen. Of als ik iets moet doen op een manier die niet mijn manier is. Dan ga ik soms afkijken hoe anderen dat doen en dat nadoen. Of ik ga het doen zoals ik denk dat anderen dat van mij verwachten. Allebei niet slim. Ik heb niets om op terug te vallen als het anders loopt omdat ik iemand nadoe. Het is niet van mezelf. De kans is groot dat het op deze manier alleen mijn onzekerheid vergroot.

Hoe vergroot ik mijn zelfvertrouwen?
Door iets waar ik onzeker over ben aan te pakken op een manier die het beste bij mij past. Dus ik ga uit van waar ik goed in ben. Ik kan niet iemand anders worden dus ik moet het doen met wie ik ben en wat ik kan. Met mijn stijl en op mijn manier. En dan is het veel sterker (ook al is het niet perfect) dan dat ik iemand nadoe of probeer aan de verwachtingen te voldoen.

Hoe kom ik erachter wat bij mij past?
Bijvoorbeeld: mijn drijfveren zijn Geel Groen Oranje Blauw. Ik begin met een goed idee (geel), daar ga ik over praten met anderen (groen). Door deze uitwisseling, praten (groen) en denken (geel) zie ik een mogelijkheid (oranje) ontstaan en ga ik doelen en middelen op elkaar afstemmen (oranje). Daarna ga ik regelen en organiseren om het voor elkaar te krijgen (blauw). Ik benader zaken dus altijd vanuit de inhoud (geel) en dat op een mensgerichte manier, met oog voor de relatie en de harmonie (groen). De structuur van een strak projectplan (blauw) met korte termijn doelen (rood) en actiepuntenlijst is niks voor mij. Ik kom liever met een creatieve oplossing waar draagvlak voor is.

Wil jij je zelfvertrouwen vergroten?
Door een goed beeld te hebben van je drijfveren weet je waarom jij de dingen doet zoals je ze doet. Dan weet je waar je goed in bent en hoe je je talenten het beste kan inzetten en gebruiken. Ook heb je inzicht in wat je lastig vindt en wat veel energie kost met matig resultaat. En hoe je het wel wilt aanpakken, alleen dan op jouw manier, vanuit je eigen kracht. Zodat je doet waar je goed in bent en je je zelfvertrouwen vergroot.