BEN je een talent of HEB je een talent?

Talentmanagement: ben je een talent of heb je een talent? In deze blog leggen we uit hoe wij talentmanagement zien en hoe het kennen van je talenten je kan helpen in je loopbaan. Doen waar je goed in bent start namelijk met weten waar je goed in bent. Met andere woorden: je moet weten wat je talenten zijn. Maar wat is precies talent?

Ben je een talent?
Als je gehoord hebt dat je een talent bent, dan is het waarschijnlijk dat je goed functioneert, dat je veelbelovend en ambitieus bent. Dat je je weet te profileren in de organisatie en dat je lijkt te passen in het management. Misschien ben je uitgenodigd voor een talentenklasje samen met andere high potentials uit het bedrijf. Jullie worden opgeleid en klaargestoomd voor managementposities binnen het bedrijf. Centraal staan niet jouw talenten, maar de competenties die nodig zijn in managementfuncties en gekeken wordt hoe jij daar het beste in kan gaan passen.

Benoemd tot talent
Toen ik als HR manager begon met Talentmanagement, kozen we in de organisatie voor de benadering om mensen die een “talent zijn” te onderscheiden en als zodanig te gaan benoemen. Veelbelovende mensen die extra aandacht kregen bij hun ontwikkeling. Het werkte negatief. De talenten zelf waren na hoge verwachtingen teleurgesteld in wat ze concreet konden doen en bereiken. De collega’s keken wantrouwend naar de talenten en voelden zich achtergesteld. Goede samenwerking en leidinggeven werden eerder bemoeilijkt dan gestimuleerd. Het stempel talent heeft mensen nog lang op een negatieve manier achtervolgd. Jammer, want het zijn wel je beste mensen. Dat hadden we niet voorzien.

Heb je een talent?
In deze visie worden alle medewerkers uitgedaagd hun talenten te kennen en te benutten. Om die talenten verder te ontwikkelen en te gebruiken. Je leidinggevende kijkt samen met jou naar hoe en waar deze talenten of kwaliteiten het best tot hun recht komen. Je wordt zelf verantwoordelijk voor de ontwikkeling van je talenten en het inzetten ervan. Je doet dan waar je goed in bent en stijgt daardoor snel boven het gemiddelde uit.

Iedereen heeft talenten
Talenten van de medewerkers koppelen aan de strategische ondernemingsdoelstellingen is in onze visie de kern van het HR-beleid. Ken de medewerkers, weet waar ze goed in zijn, waar ze energie van krijgen en laat ze dat doen. Dat levert gemotiveerde medewerkers op, minder ziekteverzuim en zorgt voor meer plezier in het werk.

Carrièremanagement: zelf je talenten benoemen
De volgende stap was het invoeren van Carrièremanagement. We vroegen medewerkers de regie over hun carrière zelf in handen te nemen. Ze gingen een POP maken waarin ze aangaven waar ze goed in zijn en waar ze zich verder in willen ontwikkelen. We gingen werken met een 360-gradeninstrument om talenten te benoemen. De positieve focus op talenten was voor veel mensen een eyeopener. We zijn namelijk opgeleid en opgevoed met vooral veel aandacht voor wat je niet kan. In een team elkaars talenten benoemen en bedenken hoe je die meer kan inzetten, geeft een positieve boost!

Aan de slag met je talenten?!
Onze naam verraadt het al, wij gaan altijd uit van doen waar je goed in bent. We werken vanuit de benadering dat iedereen talenten heeft. We maken programma’s om talenten te ontdekken en er (meer) mee te gaan werken. Individueel of in een team. De programma’s duren 1 of 2 dagdelen en daarna kan je zelf of met je team concreet aan de slag. Neem contact met ons op om te kijken wat het beste bij jou en/of je team past.